2020-10-21 1204 瀏覽
最近朋友練健身要補充多啲蛋白質,於是佢就介紹左尼間好近銅鑼灣既舊式西餐廳俾我係對面馬路見到大大個餐廳招牌已經覺得好搶眼,同埋有啲old school既感覺😂😂入到去餐廳,樓底好高,橙黃燈光暗暗地都幾有氣氛。重點係啲鐵板燒扒餐,見到隔離檯個啲全部大大份,空氣中彌漫著燒肉既香氣同蒜香味羅宋湯。7/10本人非常喜愛羅宋湯,凡係有得揀紅湯定白湯,我一定揀紅湯❤️所以係飲過咁多紅湯既比較下,金鳳既羅宋湯係勝在份量大同有勁多蔬菜,味道唔算太特別,配佢暖暖既餐包就已經飽左3成🤪招牌牛柳餐(5成熟)。8/10份量大係賣點,一睇就知!但驚喜既係一下切落去手感非常暢須易切,而且塊扒好厚身,真係睇得出熟肉同生肉既比例係55分🥩食落juicy易咬巨人T骨扒(5成熟)。7.5/10T骨扒面積同牛柳扒一樣大,但厚度就差一半👀不過食落就覺得尼個厚度合理,因為T骨扒油脂比例高,入口有融化既感覺,如果太厚就會太油膩💩不過我都係比較喜歡啖啖肉既牛柳跟餐餐飲(凍檸茶)好少茶餐廳會有咁細杯既檸茶😵,建議下次食要加大(+$5)

羅宋湯。7/10

招牌牛柳餐(5成熟)。8/10

巨人T骨扒(5成熟)。7.5/10

跟餐餐飲(凍檸茶)
好少茶餐廳會有咁細杯既檸茶😵,建議下次食要加大(+$5)

羅宋湯+餐包
跟餐凍檸茶