2018-04-18
自從係日本食過呢種勁牛肉嘅蓋飯之後,就一直都好想再食。前幾日咁岩經過呢間千里屋,見到menu全部都係牛肉蓋飯,就決定入去一試,質素都幾唔錯我地去到嘅時候人流都唔算多,但係再夜啲就開始多人,要等一陣位先會到。淨係牛肉蓋飯已經有好多種,價錢亦唔算貴,相當抵食。我地就揀左2號嘅mt. fuji steak& sukiyaki combo don同和牛鐵板三種。和牛鐵板三種係一個set,有湯有飯。三個唔同部位食落口感都略有不同,但係共通點就係都非常嫩滑,非常好食。另外嘅安格斯牛蓋飯真係分量十足😍牛排堆到好似一座小山咁高,唔怪得取名mt. fuji 喇。半熟嘅牛排淋上惹味燒汁,睇到已經覺得好吸引。呢個牛肉比起岩岩個鐵板牛係冇咁滑,需要費一啲牙力去咬,食落有好香嘅牛排味,配合粒粒珍珠米食非常唔錯。