2017-09-19
之前有留意到呢間好似好出名既蝦煲, 但一直無行動但最近到睇到雜誌介紹, 嘩, 原來佢地係用新鮮蝦, 仲有魚缸養住, 保証新鮮, 所以決定同老公黎食一次黎到當然要食蝦煲,有成十款口味, 我地揀左比較少食到既奶油蝦,不過價錢都唔算平喎, 最平$188,最貴$208估唔到呢到仲可以食到台式魯肉飯tim, 另外仲叫左糖心蛋, 墨魚餅, 鹽燒豬肋條魯肉飯好快黎到,我地兩人一碗, 份量幾多, 可以share 食魯肉飯幾香又夠熱, 味道雖然同台灣食既有分別, 不過味道都算唔錯, 醬汁調較得幾好原來都有半隻糖心蛋, 配埋黃瓜夠正宗糖心蛋賣相唔差, 生熟度掌握得好, 蛋黃呈膏狀, 但蛋黃味未算濃郁香煎墨魚餅, 同食開既墨魚餅唔同, 呢到係多一層腐皮包住, 食落除左彈牙既墨魚餅外, 仲有香脆既腐皮, 做到真正外脆內軟, 多一分口感豬肋條, 非常入味, 味道出色, 完全無骨, 可以啖啖肉放入口, 份量亦幾多雖然唔知係用咩豬, 覺得好似食緊黑毛豬咁, 肉質爽口, 又有濃郁肉汁主角奶油蝦最後先上, 因為啱啱煮好, 侍應提醒鍋邊會好熱要小心奶油味香濃撲鼻, 食得出牛油味好重奶油蝦大約有7隻, 每隻蝦身都幾肥, 整
不過價錢都唔算平喎, 最平$188,最貴$208
估唔到呢到仲可以食到台式魯肉飯tim,
另外仲叫左糖心蛋, 墨魚餅, 鹽燒豬肋條
魯肉飯好快黎到,
我地兩人一碗, 份量幾多, 可以share 食
原來都有半隻糖心蛋, 配埋黃瓜夠正宗
奶油味香濃撲鼻, 食得出牛油味好重
奶油蝦大約有7隻, 每隻蝦身都幾肥, 整體比我想像中大隻
廚房仲好細心挑走哂蝦腸,
蝦肉鮮甜彈牙外, 蝦膏真係唔使講, 我地連蝦頭都啜埋, 蝦膏真係正, 因為係新鮮蝦, 只有鮮味無腥味,
最意外既係有幾隻蝦爆哂蝦籽,
食哂蝦之後, 我地連洋蔥都食埋, 雖然洋蔥索哂油, 但都吸滿奶油汁, 好惹味
飲品方面, 我地叫左薄荷菠蘿梳打,
味道幾fresh, 清甜解喝, 薄荷味唔太重
最後叫埋個甜品, 菠蘿雪葩, 由原個小菠蘿整成, 不過雪得幾硬, 要慢慢刮黎食, 食完心都涼埋
呢到服務幾好, 侍應會不停加水俾我地,
不過我地坐係近open kitchen位置, 有時聞到幾攻鼻既味, 我地都忍唔住要咳, 應該係廚房煮緊胡椒蝦既味