2024-09-13
週末必須要善待自己.ᐟ 灣仔有間專食生蠔既餐廳口碑一直唔錯😍 餐廳環境寬敞,紅磚牆身頗有英式復古感覺,仲有自然日光照射到室內,感覺溫馨❤️ 𝚋𝚛𝚞𝚗𝚌𝚑都幾高質抵食~簡直係𝚙𝚎𝚛𝚏𝚎𝚌𝚝 𝚜𝚝𝚊𝚛𝚝 𝚘𝚏 𝚠𝚎𝚎𝚔𝚎𝚗𝚍☀️❝ 𝑩𝒓𝒖𝒏𝒄𝒉 𝑺𝒆𝒕 $𝟑𝟗𝟗/𝒑𝒆𝒓𝒔𝒐𝒏 ❞週末先有既𝚋𝚛𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚜𝚎𝚝非常豐富😍 包左2隻生蠔﹑4款前菜、主菜、甜品拼盤,每道菜式出品都絕不馬虎,感受到餐廳既用心,非常高質呀👍🏻𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓𝒔▸新鮮空運生蠔 黎𝙾𝚢𝚜𝚝𝚎𝚛 𝙷𝚘𝚞𝚜𝚎必食生蠔‼️每人兩隻美國太平洋生蠔🦪 蠔身偏大,肉質爽脆,海水味較濃郁,保留海域原始味道,非常新鮮👍🏻 更可添加檸檬汁﹑辣椒醬提鮮🤤▸ 香草釀三文魚柳配菜頭沙律三文魚柳口感頗似煙三文魚,充滿香草香氣.ᐟ 伴有切粒紅菜頭,好有營養。▸ 鵝肝醬‧焦糖無花果伴法式多士鵝肝醬較少見,搭配多士無煎鵝肝咁油膩。另外以清新花果點綴,帶有焦糖味道幾特別.ᐟ ▸ 炸釀蝦芝士特色之作🌟 炸芝士外脆內軟,芝味濃郁,內裡釀左一粒小蝦,搽上煙辣蛋黃汁更加惹味.ᐟ▸ 野菌黑松露派又係心思之作🌟 以野菌﹑黑松露整成批,感覺好似食緊批版蘑菇湯,令人一試難忘
❝ 𝑩𝒓𝒖𝒏𝒄𝒉 𝑺𝒆𝒕 $𝟑𝟗𝟗/𝒑𝒆𝒓𝒔𝒐𝒏 ❞
𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓𝒔
▸新鮮空運生蠔
▸ 香草釀三文魚柳配菜頭沙律
▸ 鵝肝醬‧焦糖無花果伴法式多士
▸ 炸釀蝦芝士
▸ 野菌黑松露派
又係心思之作🌟 以野菌﹑黑松露整成批,感覺好似食緊批版蘑菇湯,令人一試難忘❤️
𝑴𝒂𝒊𝒏 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆
▸ 慢煮豬腩肉配焦糖蘋果藜麥
超巨型豬腩肉,每片都有三吋長🫨 份量超誇張.ᐟ 豬腩肉肥瘦均勻,慢煮過後特別軟腍,帶有微微焦香😋 配上特調酸子汁酸甜開胃,味道有驚喜😍 另外仲有青蘋果﹑藜麥伴碟,健康有營養.ᐟ
▸ 伯爵茶意大利飯伴墨魚仔及青檸
另一驚喜之作🌟 第一次食伯爵茶料理,創意滿分💯 𝚁𝚒𝚜𝚜𝚘𝚝𝚘融入伯爵茶味道,香氣十足,感覺輕盈又無違和感.ᐟ 配料有新鮮墨魚仔,新鮮彈牙,真係一試難忘🥹
𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 𝑷𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆𝒓
兩個人share三件甜品,份量完全足夠👍🏻
▸ 焦糖燉蛋
先由口味最淡味甜品食起,炙燒過既焦糖好香口🔥 燉蛋滑嫩滋味.ᐟ
▸ 香蕉太妃派
好少餐廳有得食😍 忌廉香濃幼滑,中間係完整既香蕉肉,最底係脆口餅底,層次感豐富👍🏻 整體亦唔會太甜。
▸ 果仁布朗尼
一開始諗住𝚋𝚛𝚘𝚠𝚗𝚒𝚎會好甜😂 點知入口好輕盈,果仁口感更突出,有驚喜.ᐟ