2019-03-13 1328 瀏覽
朋友仔生日,俾佢揀去邊high tea~因爲佢好鐘意英國classic野就揀左呢間有舊英國傢具同裝飾既餐廳黎HighTea~天花充滿花花,女生至愛,仲有個包廂房樣既酒吧位,頭上有會轉動吊飾相當特別。不過入面好多人我又唔想失禮行過去影相,有興趣黎飲野值黎睇下。當日落雨出面唔坐得,侍應姐姐好好咁幫我地既雨傘同包包寄存唔使咁”呢hea”傢私從英國運黎既舊傢飾,手工精緻。menu都有設計配合環境,內容都幾多其他野食英式野當然都係黎英式high tea~~~但無寫內容有啲乜~睇黎要自己估喇底層咸食食起,芝士三明治🥪麥包芝士夾左青瓜片味道清新。三文魚麵包卷,麥包比篇煙三文魚包住中間加咗沙律醬,味道正常包唔乾松露蟹肉沙律配法包,蟹肉唔鮮,上面啲松露碎唔夠香,個包唔脆好軟中層甜點,紫色以為紫薯原來係提子mousses tart唔會好甜入口滑身,現成tart正常白色同中間個甜筒一樣味既,疑似栗子加杏仁mousses,唔甜味清淡所以更疑惑佢係咩黎紅色心心係朱古力mousses頂層scone同我一向至唔鐘意既法左糖餅呢間啲Scone唔太乾身有啲似硬左既蛋糕果醬色澤有啲奇怪,又唔似原粒士多啤梨打出黎。因爲唔鮮

傢私從英國運黎既舊傢飾,手工精緻。

menu都有設計配合環境,內容都幾多其他野食
Tea  set

底層咸點

底層咸食食起,芝士三明治🥪麥包芝士夾左青瓜片味道清新。

中層甜點

紅色心心係朱古力mousses
頂層scone

頂層scone同我一向至唔鐘意既法左糖餅
呢間啲Scone唔太乾身有啲似硬左既蛋糕
果醬色澤有啲奇怪,又唔似原粒士多啤梨打出黎。因爲唔鮮色帶白白地,似混左其他野令佢個味又唔濃⋯⋯
法式糖餅中間夾左果醬呢個好味喎,平時啲糖餅得個死糖成口糖,呢個果醬味濃(唔係跟scone果個咁淡)同個餅好夾唔會乾到喉嚨咳
Expresso
飲品叫左伯爵茶同expresso,茶具精緻

小插曲:啱啱去排隊嘅時候,出面一大堆人大部份都係本地人,原先諗住IFC多數都係遊客,點知只係有一兩台係大陸客同外國人,見到咁大對人有啲驚🙈埋去問姐姐攞枱,原來係唔使點等即刻有位,啲本地人其實係想坐玻璃窗位打卡所以要等。啲大陸人係咁走埋嚟問我,個侍應講咩點解我即刻入到😅😅😅原來佢地唔識英文,唔揀位其實即入

總結:啲本地人真心嘈😏枱與枱之間係好迫嘅,tea set野食唔特別,食硬件食傢私,但咁既價錢響IFC可以坐幾個鐘叫做抵囉