2023-08-27
EST bar係一間穩世酒吧,要經過一間cafe既裡面,好似時光隧道咁進入神秘的國度咁,裡面比我感覺優雅比到一個寧靜的領域比你係到品嚐美酒,老闆仲會祥細講解每款酒既來歷、唔同種類既木桶釀製出黎既酒都有唔同效果、仲會講教你去品嚐美酒既知識,感覺很好👍🏻主要嘗試左二杯cocktailPassionfruit Collins:飲落好香百香果+柚子既味道,好好入口帶有whiskey酒味非常清香,非常有口感值得推薦Scotch whisky Highbill:飲落就好重whiskey既酒味,好似溝左水而帶有橙味既酒水,我覺得如果鐘意酒味重既人會比較鐘意呢隻味Kimchi Carbonara:估唔到泡菜都可以配合意粉去一齊煮,意粉又好大份好足料,碟邊仲灑滿辣粉做陪襯幾有特色,仲有濃郁嘅芝士味醬汁包圍着意粉,意粉彈牙可口,好好食非常滿意👍🏻Dessert brioche french toast:西多真係做得非常有驚喜地出色,麵包煎至微焦,口感綿密紮實,食落充滿佳雞蛋同牛油香氣,仲鋪上焦糖杏仁醬,旁邊更配有水果同埋開心果味既cream一個甜品有多重層次享受Clencadam 10yo whisky有
主要嘗試左二杯cocktail
Kimchi Carbonara:
Dessert brioche french toast:
Clencadam 10yo whisky有48%酒精濃度,算係比較輕,而香味有幾種果味,仲有木桶既像木既香味,飲落仲柔柔地,仲有幾種香味同埋帶有雲呢拿味,所以呢支whisky都唔錯👍🏻
⭐️Whisky bar的Whisky選擇繁多,亦提供其他各式各樣的酒類飲品,仲有可以你想像到想點配搭佢地都會滿足到你🤩
⭐️除酒類飲品外,還可品嚐伴酒小食及Esc 咖啡店的美食👍🏻
⭐️位置隱秘,環境昏暗,如進入另一個神秘國度
中,打卡之選👍🏻16:00 後設有Whisky Bar
📍A.P.E @ape.hk