2005-09-20
週末晚跟家人過節,順道慶祝母親大人生日。地點有點隱閉,花了一點時間才找到。地方也很狹窄,我們6個人被安排坐在一角,坐靠牆的幾個都貼牆而坐,緊緊地夾在牆壁與餐枱之間,動彈不得。一個小房間,擠滿6張大小不同的餐枱,椅貼着椅,而且很嘈。拼盤︰應該說是不過不失,勝在熱騰騰。酸醋浸虾︰一碟有十隻已脫殼的生虾,比預期的多,再配上一窩酸湯及石油氣爐,生熟自己控制,味道很好,肉質很爽甜,這道菜是點對了。香芽燒雞︰可能燒得過火,很乾, 亦沒有香芽味。咖哩牛腩︰頗辡,咖哩汁很特別,因為有蕃茄的原因,帶點酸味,可惜牛腩唔夠冧。前後叫咗四五次蒜蓉包和法包,法包上枱時是熱辣辣出煙的,同個咖哩汁比較配。馬拉盞炒通菜︰好咸呀,馬拉盞放太多,大家都食得好勉強。椰菁蟹︰餐廳打電話來reconfirm booking 時提議海鮮最好預訂,於是就訂啤酒蟹,食飯中途追單隻蟹,侍應話個order係椰菁蟹唔係啤酒蟹,而且差兩分鐘就可以上枱,反正兩樣都未試過,家人話無所謂。隻蟹都唔細,蟹肉好鮮甜,$190算食得過,值得下次encore,不過椰菁咸食唔係好慣,最緊要家人話滿意。最後,餐廳送咗個甜品補償個蟹落錯單,幾識做。好彩個甜品送
拼盤︰應該說是不過不失,勝在熱騰騰。
香芽燒雞︰可能燒得過火,很乾, 亦沒有香芽味。
馬拉盞炒通菜︰好咸呀,馬拉盞放太多,大家都食得好勉強。
最後,餐廳送咗個甜品補償個蟹落錯單,幾識做。好彩個甜品送嘅,自己就唔會叫,味道一般。