2018-11-03 50 瀏覽
大埔墟一個角落裏,有一間小店叫做「山城小麵」,專做街坊生意。 門牌寫住「重慶」兩個字,其實可以揀食辣或者唔辣都得嘅。睇睇餐牌,價錢真係好街坊價,一杯熱飲單點都只係$7咋,好平囉。 秘製排骨麵揀咗刀削麵,大大碗,麵質偏硬,又帶啲煙韌口感。 叫左少辣,麻辣香味突出。排骨三件,肉質腍滑。山城牛肉麵加肥腸,清湯底冇辣味咁惹味,如果食到少少辣,我會建議揀少辣,更有風味。牛肉係粒狀,味道似牛腩。肥腸洗得乾淨,夠腍夠肥美。口水雞翼有三隻,已經切開兩邊,麻辣而唔會辛辣,惹味。郊外油菜$15一大碟,加左啲醋落去,但個人唔太喜歡酸味嘅菜。紅糖冰粉$10,係四川特色甜品,解辣名物。 冰粉本身無乜味,似係透明啫喱,冰冰涼涼的。 加左少量紅糖水,唔會太甜,面頭再加少少山楂餅粒,味道清新開胃。

排骨三件,肉質腍滑。

牛肉係粒狀,味道似牛腩。

肥腸洗得乾淨,夠腍夠肥美。

口水雞翼有三隻,已經切開兩邊,麻辣而唔會辛辣,惹味。