2021-10-03 672 瀏覽
Hello! 大家好!魚蛋姐又出動飲飲食食~ 故事係發生於N年前,舊同學飯聚於樂天皇朝。本人早到,路經此淨係賣麵既麵家就被吸引住,懷住懷疑既精神要入去試一試。果然不出我所料,麵質爽口彈牙易切,雲吞皮薄,而雲吞餡除肉之外每一粒仲有蝦蝦,睇得出有兩隻蝦嗎?哈哈廿幾蚊就可以享受到,唔怪之得客似雲來。每次來雖然未必煮麵師傅同一,但每次都有接近同一水準。今次進來跟平常一樣,選定位置跟姐姐落單。我:「唔該一碗雲吞麵,坐最埋邊。」姐喊道:「一碗細蓉。」想配飲品既食客注意喇!這裡有罐裝可樂或忌廉。專營麵,沒有凍檸茶、奶茶等水吧製飲品。自家製雲吞,今次先留意到。軼事一則:有次網上訂了一部手提式吸塵機,正正於登打士街。深謀遠慮的我已經知道雲吞麵機會來了。取貨後不忘問老闆有沒有吃樓下附近麵店,為了找出共嗚感並道出好好食囉。如常食過雲吞麵,低頭族看電話走過兩條街後驚覺為何自己走得如此輕便。那個超過100CM長盒遺漏於椅上未取,急步折返。回到去,並沒發現失物踪影。姐姐出聲了:「係咪搵緊盒野?咁大盒都唔記得拎走,仲諗緊邊個漏低。你等陣,我放左入士多房。」現場有幾個食客發起一浪笑聲⋯⋯
Hello! 大家好!魚蛋姐又出動飲飲食食~

故事係發生於N年前,舊同學飯聚於樂天皇朝。
廿幾蚊就可以享受到,唔怪之得客似雲來。

每次來雖然未必煮麵師傅同一,但每次都有接近同一水準。
今次進來跟平常一樣,選定位置跟姐姐落單。
我:「唔該一碗雲吞麵,坐最埋邊。」
姐喊道:「一碗細蓉。」

想配飲品既食客注意喇!這裡有罐裝可樂或忌廉。
專營麵,沒有凍檸茶、奶茶等水吧製飲品。
雲吞麵

自家製雲吞,今次先留意到。

軼事一則:
那個超過100CM長盒遺漏於椅上未取,急步折返。
回到去,並沒發現失物踪影。
現場有幾個食客發起一浪笑聲⋯⋯
2021-10-02