2019-07-01
真係好耐好耐無食生蠔了,本身唔算係生蠔發燒友,但係太耐無食又突然想食,所以愛食生蠔既朋友就介紹左係銅鑼灣既season oysters & wine bar比我!對於九龍人黎講,銅鑼灣係有少少遠,不過食完之後都覺得遠得黎係有價值既因爲生蠔同埋主菜質素都好高!價錢黎講都真係幾抵食,每樣食物都夠份量,係銅鑼灣黎講呢d價錢真係唔算貴,而且選擇都夠多!環境好舒服,雖然唔大,但坐得舒服!7點左右就多左bk位既人黎食!前菜,日本枝豆,好爽,唔會煮得太耐!主食黎啦細隻d既係$18既中碼生蠔,大隻既係$38隻既法國生蠔,果然係一分錢一分貨!不過其實2款生蠔都好新鮮法國生蠔相對蠔味濃厚,多肉d,海水味相對重少少,但可以接受中碼生蠔都夠甜,有蠔味,好柔軟,新鮮相對黎講,我都比較鐘意法國蠔我地叫左手工啤,鹹檸啤無鹹檸7既味,不過容易入口!因為得2個人食,所以無叫白酒紅酒但係season依家做梗優惠,白酒紅酒可以優惠價$50換6隻精選生蠔或中碼生蠔,好抵食!飲下酒,食下生蠔,吹下水,真係好嘆主菜叫左千層麵超邪惡!好吸引!香濃既芝士,厚厚既拉絲,唔會太滯!一層一層既千層麵,入口即融,好好食!間唔中獎勵下自己係必
前菜,日本枝豆,好爽,唔會煮得太耐!
法國生蠔相對蠔味濃厚,多肉d,海水味相對重少少,但可以接受
中碼生蠔都夠甜,有蠔味,好柔軟,新鮮
相對黎講,我都比較鐘意法國蠔
我地叫左手工啤,鹹檸啤
無鹹檸7既味,不過容易入口!
因為得2個人食,所以無叫白酒紅酒
飲下酒,食下生蠔,吹下水,真係好嘆
主菜叫左千層麵超邪惡!好吸引!
香濃既芝士,厚厚既拉絲,唔會太滯!
一層一層既千層麵,入口即融,好好食!
間唔中獎勵下自己係必須嘅
再叫埋一口牛!相對黎講部分牛煮得熟左少少,但係大部分都係剛剛好,牛味好濃,配埋淮鹽既味道剛剛好!
份量足夠,如果准鹽可以多少少就更完美了!
我地仲叫埋炸蠔,新鮮炸起,熱辣辣,炸粉既厚度適中,邪惡得黎好好食!$48有4隻,抵食呀
整體食物好高質,坐得好舒服!推薦