2017-06-13 2123 瀏覽
黃埔花園有很多好嘢食,  早就知道了,  最近才發現在近火車站新區那邊, 開了幾間新食肆, 今日專登去行一行, 想食餃子,  約埋老友記一齊,順便再逛逛AEON,  到門口,  一大個餐牌掛在門上,  推介創意新作.未到晚飯時間,  店舖客人尚未太多,  可以隨意選擇座位,  整間舖以紅色為主,  裝修十分日本風,  座位寬敞.每張檯上放了幾款食餃子用的醬料及餐具.食餃子前叫了兩杯凍飲,  巨峰梳打同Asahi 生啤一般日式餐廳只係得一、兩款日式煎餃子,  而呢間有很多款不同味道的創作餃子,  朋友就叫咗幾種較新推出的款式, 而我就選擇了一款限定供應餃子.  呢款Shake Shake 餃子, 只係香港分店有售,  有3種Shake  Shake 粉選擇,  梅子鰹魚味、醬油牛油味、粟米濃湯味.先將熱辣辣的餃子加入調味粉,  輕輕將餃子同調味粉搖混一起便可. 餃子大大隻, 炸至金黃色,  外皮帶點脆,  調味粉跟餃子一起食,  感覺新鮮,  味道唔錯,  加埋啤酒一起,  真的非常好配搭.呢款牛肉餃子,  餐牌寫住, 用日本牛牛肉做餡.餃子皮薄,  牛肉軟滑,  肉汁多, 好好味.雞肉

每張檯上放了幾款食餃子用的醬料及餐具.

食餃子前叫了兩杯凍飲,  巨峰梳打同Asahi 生啤

呢款牛肉餃子,  餐牌寫住, 用日本牛牛肉做餡.

餃子皮薄,  牛肉軟滑,  肉汁多, 好好味.

雞肉芝士餃子,   一客5個,  外型比一般餃子不同,   餃子外型較方型,  餐牌上寫著, 可選煎或炸, 我們選了煎.

餡內芝士跟雞肉混合一起,  口感鬆軟,   個人口味, 喜歡芝士味濃些.

蟹肉海老特長豪華餃子棒,  餐牌寫: 全長180mm, 無度過, 唔知係未?

餃子外型長條型,  餡內滿滿鮮甜的蟹肉和蝦肉,  口感彈牙,  再沾上少許沙律醬一起食, 味道有別於其他餃子.
2017-05-30