2020-11-18
之前係中環翻工個陣,見到間’李好味’已經好想試,一來想知似粗口嘅餐廳到底係食咩,二來上網見菜色啲名同款都好特別...然後我發現呢間餐廳有個素食ver.叫李好純...🤣🤣🤣呢到嘅3-course lunch menu($188)會有前菜,小食同主食,每個course有3款比你揀,其中一款需加$20-$30FIRST COURSE1️⃣冷盤區~溫菇芝新-杏鮑菇絲粉皮🍄賣相幾新奇,有’內有乾坤‘嘅感覺😂搣到成絲嘅杏鮑菇,爽口嘅青瓜絲,成塊上碟嘅粉皮,加上芝麻醬,味道,口感都同雞絲粉皮真有幾分似輕輕松松-松子菜粒配木薯脆片🌮(+$20)呢個千萬要一齊食,因為會好食n倍‼️松子嘅加入令菜粒味道更加香濃,配埋本身淡淡地,脆到似蝦片嘅木薯片,成道菜無論味道同口感都達到互相平衡嘅程度😋SECOND COURSE2️⃣小食區~黃金花-鹹蛋黃椰菜花🥦每一啖乾爽嘅椰菜花都食到又香又唔會過濃嘅鹹蛋黃味,覺得單調左少少嘅朋友可以配埋又入味又juicy嘅雜菌,再點埋creamy嘅南瓜蓉一同品嚐~長話短薯-腸粉配薯蓉🥔(+$20)打到滑一滑嘅黑松露薯蓉下面係撈左大量爽甜洋蔥嘅腸粉。整體幾新奇,但素魚子醬無話好特別,所以無話特
FIRST COURSE1️⃣冷盤區~
溫菇芝新-杏鮑菇絲粉皮🍄
賣相幾新奇,有’內有乾坤‘嘅感覺😂
輕輕松松-松子菜粒配木薯脆片🌮(+$20)
呢個千萬要一齊食,因為會好食n倍‼️
SECOND COURSE2️⃣小食區~
黃金花-鹹蛋黃椰菜花🥦
長話短薯-腸粉配薯蓉🥔(+$20)
打到滑一滑嘅黑松露薯蓉下面係撈左大量爽甜洋蔥嘅腸粉。整體幾新奇,但素魚子醬無話好特別,所以無話特別推介大家加錢揀呢款🤷🏻♀️
THIRD COURSE3️⃣主菜區~
婆婆麻麻-麻婆茄子豆腐🍆
落左素豬肉碎之後,真係好似真嘅麻婆豆腐,食落每一啖都滑捋捋同充滿濃濃嘅四川風味🌶茄子炸完之後落左少少椒鹽,香口得來唔算油膩。
粗蔬大業-雜穀荷葉飯🍛(+$30)
仲以為個飯會用真既荷葉包住…😢
飯面落左鹹香嘅金針菇乾,令賣相更特別之餘味道亦唔錯。而飯入面除左相中所見嘅粟米同zucchini之外,仲有松子,提子乾同鮮百合,健康又有口感,味道亦比想像中濃😋
Lunch set仲包一杯冷/熱飲品,都係啲大路嘢。我地就嗌左熱檸茶同cappuccino。我就唔飲咖啡嘅,但朋友話呢杯咖啡都唔錯,一啲都唔馬虎👍🏻