2010-05-30 43 瀏覽
同阿媽去完行南蓮園池, 就順道去食齋, 十一點幾到, 好彩仲早, 唔洗等位, 坐坐下, 出面就大排長龍啦。呢到唔洗加一, 唔洗茶芥, 但每人最少$85‧有餐, 有散叫。我同阿媽2個人, 叫左一個一人餐($85),另外叫左個拼盤($88)先講個一人餐,包左以下幾樣野:1)靚湯, 是日靚湯為節瓜眉豆, 好甜, 無味精, 同媽媽煲既一樣‧正!2)五彩薯條, 呢個係炸薯條+雜姑煮蕃茄,呢個比較普通, 唔鍾意d炸薯條煮淋晒。3)陳姑煮豆腐, 本人至愛豆腐, 所以點煮既豆腐我都係好鍾意既。4)莧菜卷, 好似腐皮卷一樣, 但入面全部係莧菜, 十分普通, 無驚喜。5)金絲扒時蔬, 又係莧菜, 上面舖上整碎晒既金姑。佢地d 湯,飯可以任加嫁,就算一人餐, 佢見你2個人,佢都會俾2碗的, 十分好。唔要飯,可以要粥的。我鍾意佢地d 飯, 煙煙un un 嫁,仲加左少少黑米tim。另外個拼盤,有5樣野既, (柚醋粉皮/醬燒菌/沙律紅菜頭/扎蹄/菌醬萵筍), 粉皮正 好開胃. 醬燒菌好爽口, 紅菜頭好粉紅,好似染色素好勁咁, 食落都唔太like, 扎蹄同萵筍都好普通)總括黎講, 呢到d野食好清,唔膩,無味精,讚
坐坐下, 出面就大排長龍啦。
先講個一人餐,包左以下幾樣野:
5)金絲扒時蔬, 又係莧菜, 上面舖上整碎晒既金姑。
總括黎講, 呢到d野食好清,唔膩,無味精,讚!
同埋d環境好舒服,只係冷氣唔係太夠,一路食一路流汗。
下次要多d人黎食仲好, 可以食多d 款。
2010-05-30