2009-07-27
今次的窮鬼大局, 同為食入新界做了一個 Cross over, 黎到我熟悉的大埔街市. 再次追星, 追到黃翊的三小姐. 上一次三個人, 淺嘗了幾道招牌菜. 今次係街市連開四席, 甚是壯觀. 訂位時, 有朋友更說了, 我們是黃翊的fans, 令到黃老闆緊張起來, 本來是晚在黃金海岸有表演的, 表演完了, 就飛快的趕回來, 成為是次飯局的高潮.先來清新的炒蝦仁, 清清淡淡, 但魚乾又為這道菜添了少許香口. 大熱天時, 先食一些淡口的開胃小菜, 再後上濃烈的醬點, 炸點.醬烤骨, 同上次一樣, 味道濃香. 而且今次比起上次整得淋, 而且肉質夠滑, 送上白飯是最好不過. 可能是上次食過吧, 自己始終偏向未品嚐過的其他小菜.芝心丸, 也是上次三人行時有叫的. 本來不抱太大期望但紅叮一吃便衝口而出說: 呢次真係有芝士味. 匣我便趕快搶回一粒. 這次芝士非常足, 咬開一口, 芝士汁從內心慢慢流出來, 不沾甜酸醬顯得更加好味.雞, 是新界風味的鹽水雞, 雞肉嬌嫩, 鹽水夠味, 雞亦夠雞味. 而且亦夠晒大隻, 要食雕靚雞是否真的要入新界乎, 期待下月頭的奇香雞 及 不日會舉辦之東江雞局. 金銀蛋浸菠菜,
金銀蛋浸菠菜, 屬於普通之上, 反而之後上的煲仔蝦醬通菜, 比起來更加香口, 色、香、味俱全.
炸大腸, 食內臟是否每次小炸局必叫之物呢. 今次本人帶來一支 Cheap 紅酒, (上次樂口福齊齊入茶房倒酒既是記憶猶深). 窮鬼飲Cheap酒, 天公地道. 食到大腸, 我終於發現呢支酒既 Catalyst, 一啖酒, 一口大腸. 同檯的 James, 說, 真的配得到, 酒既味道同大腸既味道沒有互搶. Cheap 酒配Cheap食, 原來就是這個道理.
3個炸點, 炸茄子, 炸蝦, 炸九肚魚. 好彩有啤酒, (食大排檔, 當然要配啤酒啦), 不然真的非常熱氣. 炸蝦, 連殼的. 有點像山頂阿甘蝦的炸蝦.
沒有吃蟹蒸飯. 另外點下一樣咁出名的陳村粉. 今次南瓜叫下的是肥牛陳村粉. 最開心是沒有像那些連鎖酒樓般, 勁落豉油, 搞到失哂原味. 這是食到的是純肉汁的陳村粉. 粉皮夠哂煙韌, 肥牛肉汁雖好, 但若果換上排骨汁, 更佳.
最後是沙拉骨, 普通不過吧.
菜上完了, 看見南瓜焦急的不斷往遠處望, 9:40....我們的主角來了, 黃翊!! 有珍藏黃翊CD既朋友, 立即圍著, 自找當年既偶像簽名. 再一齊來個大合照......黃翊再拉埋老婆兒子一齊合照......
是晚最高潮, 應該是high到唱埋歌果幾位老兄. 歌聲一起, 連廚房都走埋出黎....相信大耐冇係三小姐檔口, 發生咁既事了.