2019-10-21 491 瀏覽
琴晚10月20號呢啲特別日子旺角太子深水埗嘅商店全部提早閂門,我呢啲屋企冇人煮飯嘅人想搵食都難,由深水埗行落太子,終於比我搵到間開門嘅餐廳,就入咗去食碗pho。呢間餐廳都幾多選擇,有小食有小菜當然唔少得越南湯粉,收費都合理嘅,唔平唔貴。另外兩個朋友就叫咗會火車頭湯河粉,我就叫咗豬頸肉湯河粉,睇落唔差,不過圖片同實物總有差別,圖片只供參考。實物到啦,呢個係豬頸肉湯河粉,事關我唔鍾意食沖同埋芫荽所以我走晒,望落雖然個湯清清地冇乜色,味道又唔差,係淡左啲,不過我寧願淡啲都唔想食味精,河粉幼身唔會太淋,豬頸肉燒得幾香,不過我就嫌佢薄咗啲同埋唔夠爽口。右上角嗰支魚露係食pho必落,唔係會碗pho會冇咗靈魂😝左上角嘅豆漿就好淡,溝得太多水,甜就唔算好甜,係冇乜豆味囉。火車頭就豐富啦,入面有牛丸,牛腩,生牛肉(餐廳用肥牛),同埋扎肉,個湯就同豬頸肉個湯一樣係d料唔同,因為餐廳用咗肥牛,所以好快就熟曬,冇嗰種啱啱熟嘅牛肉嘅滑溜感,牛丸說不上彈牙,牛腩就幾好食,因為夠淋。在帶咗個炸春卷share,炸春卷最好食,因為本身鍾意食炸嘢,同埋佢係用米子,炸出嚟特別香脆!個餡通常都係嗰啲㗎啦,蘿蔔絲木耳絲肉醉等等

在帶咗個炸春卷share,炸春卷最好食,因為本身鍾意食炸嘢,同埋佢係用米子,炸出嚟特別香脆!個餡通常都係嗰啲㗎啦,蘿蔔絲木耳絲肉醉等等,味道冇乜特別,都係食佢個魚露汁最好味😝

雖然一碗湯粉接近$70係有啲貴,不過佢碗麵真係好大碗㗎,兩個人share都ok .
唯一一樣覺得唔太滿意嘅地方就係餐廳好多蚊滋,一路食麵一路比佢哋嬲住其實真係坐得唔係太舒服...張枱仲癡笠笠的,我諗係啲魚露味太重啦...衛生方面要多加注意。
2019-10-20