2013-05-27
落雨天, 總係室內過活既日子~ 朋友邀約到灣仔TEA一TEA, 即刻好開心咁答應~ 位置真係一D都唔起眼, 但成日行過既地方…. 不過今次留心去搵就真係一D都唔難搵到, 你見到間好香既蛋TART鋪, 見到酒店門口之後再用心小小就搵到佢架啦!入到去真係好多人好FULL, 飲咖啡大家都係傾計同HEA, 又點會咁快走呢?我同朋友先行左一圈, 欣賞下多到唔知點簡既麵包同甜點anish, macron, cake, cupcake, 好多好多pastry, 真係好好多… 再行過少少, 見到有salad, sandwish同本人唔多欣賞既quiche…花多眼亂呢~終於比我地等到2個位, 朋友好快就簡左Framboiser同Latte, 不得不提, 呢到飲既係illy coffee.小妹行左幾轉都唔知食咩好, 見到佢介紹Raspberry Milles Feuilles 既poster, 又見佢岩岩出, 所以就點左佢同一杯mocha.Raspberry Milles Feuilles 既cream真係好滑好好食, 一D 都唔”流”, 而個d raspberry果粒, 睇得出佢係簡得好仔細, 冇落糖
Raspberry Milles Feuilles 既cream真係好滑好好食, 一D 都唔”流”, 而個d raspberry果粒, 睇得出佢係簡得好仔細, 冇落糖水, 新鮮級美味! 最後, 我不得不提個酥皮, 食Milles Feuilles呢個可以話係最重要既野, 佢唔會過份鬆脆, 可以用叉切開佢, 一啖食哂要食既野!
個Mocha!!!! 佢用cocoa粉寫左個P字, 好靚架! 比左一塊好根身既餅乾, 聞上去有果仁香, 我用佢黎攪我杯MOCHA, 目的希望係混合D味之餘仲可以好似食Oreo dip in milk咁, 拎番上黎, 又香又半脆又入味! 好好食!
題外話/補充資料:
等位可能需要時間, 大家要遇左
如果朋友想食CAKE, 而你好肚餓, 唔緊要, 佢D SALAD 有D都好飽肚架, 不過唔建議外賣~