2019-02-21 254 瀏覽
自從有重華路商場裏面嘅呢個food court,想買小食或甜品多咗好多選擇,屋企人鍾意食傳統港式糕點,所以今日特別買啲甜品返屋企😊呢間鋪頭主打糕點同埋傳統齋菜,仲有豆腐花同芝麻糊。$30一盒嘅齋有四種味道可以選擇,之前食過幾次,覺得呢三種味最好食。仔細啲睇,就見到裏面嘅結構都幾軟熟,明顯係幾新鮮嘅製作,特別要讚下個醬汁嘅調味,酸甜平衡適中,用嚟送飯最啱。我最鍾意食呢間嘅芝麻糊,但因為食得出係真材實料,芝麻磨得非常幼細,所以口感好滑,芝麻香好突出,而且甜度適中,屋企人特別鍾意食。芝麻糊可以同豆腐花黑白配,咁就可以一次過食兩種口味。糕點款式有唔少選擇,有芝麻糕、馬豆糕、紅豆糕、紅棗糕、椰汁蘆薈膏、西米椰汁糕、桂花糕、芋頭糕...$23/4件,價錢尚算合理。佢呢間野嘅芝麻出品幾可靠,無論係芝麻糊定芝麻糕質素都幾好,不過糕點就偏甜,用來做甜品,食少少就可以了。食過咁多款,我個人最鍾意芋頭同芝麻糕,真係食土食材嘅真正味道,用足料。砵件糕$8/件,我就有點失望,因為裏面紅豆份量不多,味道好一般,我只係食到輕微嘅蔗糖嘅清甜,整體不太特別。

呢間鋪頭主打糕點同埋傳統齋菜,仲有豆腐花同芝麻糊。

芝麻糊可以同豆腐花黑白配,咁就可以一次過食兩種口味。