2010-02-26 39 瀏覽
是日幫朋友慶祝生日後,大家專程由觀塘 APM 搭車出佐敦一嘗聞名已久既松記糖水~大約 9 點幾左右到達,已經見門口有十幾人排隊等候入坐。拎完飛仔後,我地等左約 15mins 就有位,之後就入去坐低揀野食~朋友講不如叫最出名的「幻彩明珠」,之後就隨便再點「琉璃之戀」同埋「哈囉」,等黎到時大家一齊 share 食~令我最印象深刻的係佢果個「琉璃之戀」,因為真係好大碗,應該係正常糖水既雙倍,所以價錢都賣得貴 d ( $30.00 ),而另外 2 個只係 $16 咋!如果想用黎做正餐都可以飽肚架,哈哈.......至於味道方面,「琉璃之戀」都係個人覺得最好食的,細細粒的珠好爽口,加上芒果醬同淡奶,真係講句︰「感覺好 fresh!」 同埋佢係 3 個入面最夠凍既~而「幻彩明珠」,就因為個人不太喜歡有0趙口的珍珠,所以唔太愛好。而今日 d 芒果同奇異果都比較酸,所以就要再扣少少分,涼粉味道又唔太夾到,所以整體上呢個我覺得味道只係一般~另外果個「哈囉」,朋友話入面既椰汁糕好好食,開始食果陣見到入面有紅豆食都幾開心,但之後到中段,可能因為已經飽既關係,見到 d 豆都感覺飽飽滯滯,好辛苦先至清碗~ 大

同埋佢係 3 個入面最夠凍既~

大家食完坐多陣就埋單走人,總共都只係用左 $62 咋,都 ok 抵啦~
幻彩明珠
哈囉
琉璃之戀
2010-02-21
$21 (宵夜)
琉璃之戀