2018-06-24 4245 瀏覽
肥髀畢業營,約埋同學仔爸爸媽媽一起聚一聚,有媽咪提議呢間,當日去到,樓下門口都幾穩秘,要在大路入一條幾暗嘅巷,搭𨋢上樓,店門口好窄,店內幾開揚,中餐館格局,企理乾淨,桌椅唔迫,人齊就上菜茗茶($9/位)茶味幾濃香!汽水🥤($15)有新嘅白可樂啤酒🍻($26)朋友飲頭盤5小碟:醃青瓜:青瓜爽脆,醋汁清爽開胃!好味!粟米菘子:炸過嘅粟米粒同菘子粒,外皮有點鹹香(似係鹹蛋嘅味)好味醃雲耳:雲耳爽脆,醋味酸爽!麻醬秋葵:秋葵爽脆,有少少滑嘅汁,配麻醬好味!炸豆腐:皮微脆,豆腐嫩滑!微微鹹香!精製焗蹄膀:即係德國豬手咁嘅樣,皮幾脆,點芥辣好味,肉鹹香有點實,味道好味!點黑醬汁好味!萬壽果杏汁白肺:自己喜歡呢款湯的,因為自己一定唔會整,奶白色湯夠熱,杏汁味唔假,好幼滑,木瓜雖然係橙色,好在仲帶啲爽!肺我無食大白蝦拼炸饅頭🦐:蝦應該係雪蝦,蝦肉唔夠爽,好在無腥味,啲汁清爽,夾走晒啲蝦再倒晒啲炸饅頭落去,撈埋啲汁食,少了油膩,又脆脆地鬆軟!好味!金蒜粉絲貴妃蚌:蚌肉熟晒,唔會韌(熟就好難嫩)粉絲索晒啲汁,唔會好油!好味野菌扒自家豆腐:賣相靚,炸豆腐好滑,炸皮掛到汁,汁唔會杰撻撻,西蘭花🥦爽脆,什菌索晒

茗茶($9/位)茶味幾濃香!
汽水🥤($15)有新嘅白可樂
啤酒🍻($26)朋友飲

頭盤5小碟:
醃青瓜:青瓜爽脆,醋汁清爽開胃!好味!
醃雲耳:雲耳爽脆,醋味酸爽!
麻醬秋葵:秋葵爽脆,有少少滑嘅汁,配麻醬好味!
炸豆腐:皮微脆,豆腐嫩滑!微微鹹香!

野菌扒自家豆腐:賣相靚,炸豆腐好滑,炸皮掛到汁,汁唔會杰撻撻,西蘭花🥦爽脆,什菌索晒啲豉油,煙韌好味!
椰香脆皮吊燒雞🐔:賣相幾好,皮幾脆,我食雞胸都唔嚡,不過唔覺有椰子味🥥!

鮮淮山杞子勝瓜🥒:淮山清爽,勝瓜索晒啲湯,好味!
飄香荷葉飯🍚:荷葉香,飯啡色夠味,鬆軟好味!
薑汁榚:熱辣辣,薑汁香微微辣,煙韌好味!

食物真係不錯,真係每款都好味!(以我一向唔喜歡食圍菜嘅我來講,我覺得好味其實好難)男店員一個人招呼,好平實,雖然唔算細緻,不過好勤快,上完菜又要攞汽水!之後有其他客人,所以佢一個都好忙!

唔趕人唔會催促食,一班人可以慢慢傾偈!好盡興!

2018-06-20