2017-06-16
放假訓到黃朝百晏,起身都到食晏時間,見咁耐冇同屋企人飲茶,今日就去樓下酒樓飲下茶啦。呢個時間原來已經可以飲下午茶喇,有下午茶優惠推介,幾款點心、粉麵飯價錢都幾抵,叫左每人一碗瀨粉加點心。飲開水仙茶,茶味清香,唔會太濃太苦。蜜味叉燒瀨粉叉燒瀨粉都算大碗,叉燒幾多,而且排得整整齊齊,色澤鮮明,睇落好靚,半肥瘦叉燒肉質幾嫩,外層塗左少少蜜汁,帶點點蜜味;瀨粉條條分明,爽口唔會斷開一折折;湯底好清甜。涼瓜煎鯪魚餅涼瓜鯪魚餅,一碟有三塊,涼瓜同鯪魚比例平均,鯪魚中和左涼瓜嘅苦味,所以食落唔會覺得苦,而涼瓜亦帶走鯪魚嘅腥味。日式麻薯丸呢個麻薯丸俾到驚喜我,一碟有四粒,外表好似大粒魚蛋咁,咬落係煙煙韌韌嘅麻糬外皮,內裡原來係香芋餡,味道同食香芋味雪糕差不多,味道唔錯,覺得幾好食嘅點心。
飲開水仙茶,茶味清香,唔會太濃太苦。
蜜味叉燒瀨粉
涼瓜煎鯪魚餅