2016-11-29
天氣開始轉涼,係時去下打邊爐喇,由爸爸擔大旗選擇去邊食,佢就覺得任食放題至抵食,所以就決定咗呢到食喇因為成棟大廈都係餐廳嘅關係,等𨋢係需要排隊嘅,好彩唔洗等大耐。成層都係屬於間餐廳嘅,而且佔地都算頗大,估唔平日都咁多人安排好座位之後,緊係要去探索吓有啲咩食啦,首先係要搵野飲,但係我好震驚,呢到有五、六個冰箱都係擺領品,種類好多同係平時少見嘅飲品,爸爸係愛啤酒人士,所以見到咁多啤酒選擇,都好雀躍咁試唔同嘅啤酒跟住行過少少京會見到蔬菜櫃,主要係俾人減低罪惡感嘅,而隔離就有甜品櫃,有多款奶凍或者啫喱揀,另外仲有即製心太軟添,同有得食有得玩嘅雪糕機、爆谷機同綿花糖機當我同爸爸探索嘅期間,媽媽就負責嗌湯底同肉類等嘅食物,佢就要咗**草蟲花豬蹄湯鍋**,但係草蟲花就寮寮可數喇,得幾條仔,個湯就有豬肉味同杞子味,算係幾清,唔會太過濃湯底上咗無耐,唔同嘅肉就慢慢遞上,分別有**手切肥牛**、**黑豚腩片**同**羊肉片**等(依圖片次序),**手切肥牛**比美國特級肥牛好,雖然油脂較少,但係口感都尚算可以。**黑豚腩片**就質素有啲參差,第一次嘅肉質,睇落較差,顏色暗淡之餘,仲有少少開始出水,第二份就
因為成棟大廈都係餐廳嘅關係,等𨋢係需要排隊嘅,好彩唔洗等大耐。成層都係屬於間餐廳嘅,而且佔地都算頗大,估唔平日都咁多人 安排好座位之後,緊係要去探索吓有啲咩食啦,首先係要搵野飲,但係我好震驚,呢到有五、六個冰箱都係擺領品,種類好多同係平時少見嘅飲品,爸爸係愛啤酒人士,所以見到咁多啤酒選擇,都好雀躍咁試唔同嘅啤酒 跟住行過少少京會見到蔬菜櫃,主要係俾人減低罪惡感嘅,而隔離就有 甜品櫃,有多款奶凍或者啫喱揀,另外仲有即製心太軟添,同有得食有得玩嘅雪糕機、爆谷機同綿花糖機 當我同爸爸探索嘅期間,媽媽就負責嗌湯底同肉類等嘅食物,佢就要咗**草蟲花豬蹄湯鍋**,但係草蟲花就寮寮可數喇,得幾條仔,個湯就有豬肉味同杞子味,算係幾清,唔會太過濃 湯底上咗無耐,唔同嘅肉就慢慢遞上,分別有**手切肥牛**、**黑豚腩片**同**羊肉片**等(依圖片次序),**手切肥牛**比美國特級肥牛好,雖然油脂較少,但係口感都尚算可以。**黑豚腩片**就質素有啲參差,第一次嘅肉質,睇落較差,顏色暗淡之餘,仲有少少開始出水,第二份就好好多,顏色亮麗光澤啲。最後係我大愛嘅**羊肉片**,羊肉片伴隨著微微嘅杞子味(湯底)同羊羶味,食得羊就緊係要有羶味先好食,唔係嘅話,根本唔需要食羊! 最後 甜品就有好多選擇,先係有各款預先整好嘅奶凍、啫哩、凍餅等,不過呢啲野又點會吸引到我吖,緊係要番即焗嘅**抺茶心太軟**啦,可惜抹茶控會失望,因為味道麻麻,唔覺有抹茶味,而且偏甜添,所以好一般。 再行過少少,就有軟雪糕機、綿花糖機同爆谷機,唧出嘅都係**抹茶雪糕**,我再拎咗啲爆谷灑係上面,增加口感,好彩雪糕都有淡淡嘅抹茶味,加上脆脆嘅爆谷都幾好