2010-09-10
每當同媽咪兩個人諗唔到食咩好,我地就會去飲茶算數~ 是日想搵間新酒樓去下,所以就黎左呢度,之前一直未試過呢~下午兩點幾黎到,竟然全場都滿哂,要等位等左大概十多分鐘先安排到兩個位置俾我地,實在太多客人所以係非常之嘈吵下的,不過咁樣都幾有飲茶既氣氛呀~~係點心紙見到酥皮蛋撻,即刻叫左碟... 要知道蛋撻呢個點心曾經係我的最愛,只不過已經食唔返我以前食過既水準lu....但每次見到依然會忍唔住叫~~~ 呢到既蛋撻都唔太差的,黎到非常熱辣辣,酥皮幾香同埋食到一層層的,又唔會太厚。不過蛋漿就少左d... 好慳料,不過食落蛋香幾重所以都ok啦~~~另外叫左芝麻流沙包,基本上見到流沙包呢個字唔知點解就覺得好難抗拒,反正芝麻我都好鍾意,就叫左黎試下。呢個做得好食喎,皮夠薄好軟熟又夠多餡,芝麻真係會流哂出黎,好香幾好味。叫左個綠茶千層糕,不過黎到其實少少綠茶味都食唔到,反而係勁重椰汁味,有D似泰式個D椰汁糕... 其實唔難吃的,但唔覺得佢應該叫綠茶千層糕,轉左個名會好D!最後叫左兩碗粉食,分別係燒鵝瀨同油雞瀨,不過燒鵝瀨好難食,因為一食就知唔係燒鵝係燒鴨.... 咁都算啦,仲要好鬼靱而且一D味都無,唔好
最後叫左兩碗粉食,分別係燒鵝瀨同油雞瀨,不過燒鵝瀨好難食,因為一食就知唔係燒鵝係燒鴨.... 咁都算啦,仲要好鬼靱而且一D味都無,唔好食的。但反而油雞瀨就好味,雞肉夠滑,而且佢個湯底好夠味,D瀨粉索左D湯味道唔錯~ 順帶一提佢個薑蓉都幾香幾好食。
環境唔嫌佢嘈左少少OK的,D阿姐算幾有禮貌,埋單時都多謝前多謝後,而且食物水準OK喎~ 感覺係附近黎講呢間酒樓水準算係比較好的一間,好大機會有下次~~~ =)