2021-07-22
週六放半晝假,本來想搵間咖啡店食件cake飲杯啡就算,點知全店滿座。天時暑熱唔想等位喇,是但喺附近搵到呢間來自澳門嘅汴京茶寮。(好多年前去澳門有買過茶 印象深刻嘅,店員好有心機答我哋問題。呢度主打原片茶葉即時泡茶,過程認真又講究。)茶店夠闊落,有適合用餐食主食嘅木色枱凳,客人自行搵位點單,整體感覺幾free嘅,因為唔覺有店員喺度chit chat咁轉。除咗手沖茶、和菓子、茶點,仲供應茶漬飯、蕎麥麵,消費中上。以$138套餐為例,會有茶漬飯、配菜一款、茶凍同是日手沖茶。茶漬飯套餐 (三文魚碎茶漬飯、厚燒玉子、茶凍、白牡丹茶) $138茶漬飯細細碗,叫做下午茶都還可以,男士可能會覺得食咗空氣,哈。除咗三文魚碎,可以揀配櫻花蝦或者白魚。茶湯調味預咗會清淡;玉子燒中規中矩啦;茶凍有三件,質地實淨,帶桂花香,味道唔錯嘅壽喜燒和牛飯定食 (配海老味噌湯、白牡丹茶) $138和牛飯入面肉嘅份量就唔係話少,又寫到明係日本和牛,但可能薄身又煮耐咗,口感一般,壽喜燒汁甜咗啲,唔係話好啱口味。 個湯幾好飲。是日手 沖茶係白牡丹,點咗一冷一熱,都幾大杯,入口清爽。估唔到堂食都係用紙杯,不過細心位係紙杯入面有
壽喜燒和牛飯定食 (配海老味噌湯、白牡丹茶) $138
個湯幾好飲。 是日手 沖茶係白牡丹,點咗一冷一熱,都幾大杯,入口清爽。估唔到堂食都係用紙杯,不過細心位係紙杯入面有茶隔