2021-06-20
最近好想食點心,所以約咗朋友放工之後嚟呢間市區入邊都幾方便嘅點心小店度食。餐廳自稱主打新派點心,選擇唔算少,但感覺上唔係好有創意好特別嘅點心,大部份都係平時食過知道係乜嘢嚟嘅。每位茶錢只係$3 ,十分之合理。全部都係即叫即蒸。籠太子蝦餃王呢度嘅蝦餃有得揀兩粒或者四粒,唔同價錢,方便而家限最令之下一至兩個人去食嘅時候唔一定要食晒四粒,可以有多幾款選擇食其他嘢。整體來講都幾出色,鄙薄餡靚,入邊嘅鮮蝦都好彈牙。金蒜蒸排骨我自己個人好喜歡食排骨,每次去食點心有蒸排骨或者排骨飯的話都會一定點嚟食。呢個蒸排骨下面墊住排骨嘅竟然係蒜蓉烏冬!震驚了我。排骨有四至五舊,兩點係下面的蒜蓉烏冬,食落又幾出色幾好味真係有創意。多汁小籠包小籠包真係好多汁,每一個有錫紙兜裝住,夾起嘅時候唔小心因為癡住咗個兜,令到啲汁流晒出嚟。小籠包嘅皮唔會好口,入邊嘅餡都幾多,熱辣辣真係好多汁。雪山叉燒包一碟有三個,咬落包嘅口感偏遠,雙層嘅墨西哥皮都冇外面食到嘅咁脆。似係成個蒸出來。外面嘅感覺上墨西哥皮會比較脆。裏面嘅叉燒醬份量都唔少,幾好食。炸兩炸兩有幾搞鬼,網絡真係似炸兩,但係入邊似係一個炸過嘅腐皮卷夾住蝦!略嫌佢哋嘅腸粉皮
每位茶錢只係$3 ,十分之合理。
全部都係即叫即蒸。
籠太子蝦餃王
金蒜蒸排骨
多汁小籠包
雪山叉燒包
炸兩
炸兩有幾搞鬼,網絡真係似炸兩,但係入邊似係一個炸過嘅腐皮卷夾住蝦!略嫌佢哋嘅腸粉皮有少少厚。。
潤腸
潤腸入邊包住嘅豬潤每一九都幾大舊,臨上表面嘅時候都唔會太咸,謝謝拎上枱嘅時候先至倒落去,真係好有以前細細個去茶樓食點心嘅情懷。
煎蝦膠釀茄子
呢碟可以話係最唔推介嘅點心款式,雖然我本人係超級喜歡食茄子,但係你都知道茄子要保留外面先紫色嘅話就要經過油炸。雖然蝦餃好好食,但係因為茄子炸過之後吸晒所有油分,而且份量都頗大,一疊四個同朋友分享要每人食兩舊感覺太油膩。