2022-09-01
講個秘密俾你知,其實我係好鍾意飲茶的,好多中式點心我都好鍾意食,但係之前因為疫情嘅關係,所以都唔係好敢去飲茶。🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🥢而呢一間廣東名門,係一間我試過咁多間酒樓,我覺得真係可以推薦比大家去一試嘅中式點心。蝦餃、燒賣 (必須食)🍤♨️佢呢一間嘅蝦餃用了係新鮮蝦所以你食蝦餃嘅時候會食得出佢嘅鮮味;燒賣,都一定要叫因為佢啱啱好蒸出嚟嘅時候真係好香,如果食得辣嘅朋友我推介可以問侍應攞佢哋嘅辣椒油。辣椒油有分兩隻,一隻係有辣椒籽,一隻係純辣椒油,我自己本人就鍾意食有辣椒籽嗰一隻,我最鍾意嘅就係燒賣再點辣油食,真係會加100分🤩🤩🤩魚香茄子煲🍆係咪諗唔到我食中式點心會叫煲類食物呢🤣,但佢呢一個魚香茄子又真係好好食,一啲都唔油,聞落好香,而且茄子仲要係好爽的,好食呀。炸魷魚鬚🦑呢度嘅炸魷魚鬚上碟真係熱辣辣同埋佢出邊嗰層炸粉,真係一啲都唔厚,啱啱好,仲有個重點係個口一啲都唔覺得油。👍🏻蒸叉燒腸粉🐷佢呢度嘅腸粉都做得好出色因為都係做得個皮好薄而且好滑,加佢少少甜豉油食真係一流。蒸牛仔骨🐮佢呢一個牛仔骨有少少黑椒味,但係食落肉質係完全林身的,出邊食嘅黑椒牛仔骨有時會骨多個肉,但你放心呢一度嘅完全
🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🍵🥢
蝦餃、燒賣 (必須食)🍤♨️
魚香茄子煲🍆
炸魷魚鬚🦑
蒸叉燒腸粉🐷
蒸牛仔骨🐮
佢呢一個牛仔骨有少少黑椒味,但係食落肉質係完全林身的,出邊食嘅黑椒牛仔骨有時會骨多個肉,但你放心呢一度嘅完全唔會。
炸蘿蔔絲⚪️
呢一個係我以前唔會嗌嘅點心,但自從食完呢一間廣東名門嘅炸蘿蔔絲,呢度用嘅蘿蔔絲係用白蘿蔔,我發現原來炸蘿蔔絲都可以係好香甜的,同時亦都完全唔油膩,完全改變左我對佢嘅睇法🙉,自此之後就變成我每一次來必須叫嘅一個點心。
沙律明蝦角🍤🍤🥠
呢一個係我重中之重嘅推介,有冇人好似我咁都好鍾意食蝦,如果係嘅話,你必須試佢呢一個沙律明蝦角,佢基本上係用一層好薄嘅皮🥠,包住幾隻蝦喺入邊,你冇聽錯係好薄嘅皮。
而且呢一個沙律明蝦角其實我見好多茶樓都已經冇,就算有一係就係個皮好厚,有陣油未,一係就係啲蝦唔夠爽口。🙌🏻
你放心佢呢一個沙律明蝦角,以一個普通點心嘅價錢來講💰,真係做得十分之出色,沙律醬就係普通沙律醬,但係都好足夠帶出佢蝦嘅鮮味。➰💯
📍因為位置比較偏僻,揸車去會好啲, 放心佢有個戶外停車場的可泊車的。🚙
順帶一提呢一間酒樓有分戶外同室內嘅飲茶地方,亦都可以帶寵物,狗狗貓貓🐶🐱到戶外地方飲茶,都好friendly 㗎😚😚😚
🌤如果天氣唔係咁熱的話,我比較鍾意坐戶外,因為環境都幾好,空氣亦都比較流通。