2016-02-07 4521 瀏覽
昨日公司收爐,同事提議到附近李公館飲茶食團年飯,我當然舉腳贊成,因為晚飯食過一次,覺得非常滿意,反而點心未食過。一行六人點半到達,幸好等了五分鐘便有位(可能是很多公司星期五己經放假關係)。坐低後同事推介綠茶流沙包,脆脆野菌腸和杭州XX小排骨(唔記得個名)。綠茶流沙包一撕開,流沙己經不停流出,流到要啜埋手指,因為實在太好味了。脆脆野菌腸十分得意,己入味的野菌被一層脆脆包住,再包入腸粉入面,一啖三個口感。小排骨有些似糖醋骨,酸酸甜甜,作為餐前小吃十分開胃。原來李公館會不定期推出新點心,同事上次食的冬蔭功鮮竹卷己被肉骨茶鮮竹卷代替,喜歡肉骨茶的絕對滿意,真係要連湯都飲埋。賽螃蟹餃(唔夠分我冇得食=_=),有食嘅讚不絕口,我下次一定要食!紫薯煎堆仔啱晒我呢個紫薯迷,甜味應該來自紫薯本身,不會太甜又有紫薯味,必食!芝士蝦春卷用綠色米網包住,芝士味不太濃,食多幾件都不會太漏。厚切茄子上次晚飯食過後念念不忘,今次要再食,點解茄子都可以咁好食,連我這個少吃茄子的人都要食兩次!另外還有剁椒菠菜魚滑腸、燒賣等,全都好好味。最後來了個櫻花蝦帶子炒飯,超多帶子和櫻花蝦(有圖有真相),飯夠乾身,有櫻花蝦的咸香又
最後來了個櫻花蝦帶子炒飯,超多帶子和櫻花蝦(有圖有真相),飯夠乾身,有櫻花蝦的咸香又有帶子鮮味,大滿足!!
最後當然要食甜品啦,一個靚仔哥哥推介藍莓奶凍,原來餐單上是沒有的,所以一定要試,藍苺味豐富,果然冇介紹錯呢!
總括而言,全部都好好味呀~
多謝老闆!!
綠茶流沙包