今日同朋友去黃埔行街街,原本打算去飲茶,佢又話冇新意🤔朋友講話這裡有間食韓式蒸鍋嘅食店,咁就去啦。可能12:00係比較早,店內客人唔算多⋯得1枱。侍應帶咗我哋去坐低,坐位好闊落,枱中間就係蒸鍋嘅鍋爐。點餐係用QR code嘅,非常方便。自助飲品區有凍飲櫃,係有酒精飲品,一個係冇酒精飲品,隔離嘅枱上面有紅及白酒丶茶包和熱水。套餐基本係包咗龍蝦丶鮑魚丶蝦丶蜆,種類唔算多,套餐仲有冬蔭公湯丶冷烏冬丶韓式煎餅,其他嘢食就係向餐牌上點啦。龍蝦丶鮑魚丶蝦和蜆係新鮮,龍蝦係有手掌咁大,不過如果係食海鮮蒸鍋的話,海鮮真係種類比較少😅冬蔭公湯雖然係跟餐,都足料有隻蝦。冷烏冬冇乜特別,韓式燒餅嘅餡有即食麵真好奇怪😳前菜我點咗中華沙律丶辣味螺肉通常冇中伏。泡菜係好好食👍🏻燒菠蘿丶粟米丶金菇丶冬菇係好味。辣雞翼味係少少辣,雞軟骨冇咩特別。芝士焗蠔和吉列蠔好食香口,芝士焗蠔係滿滿嘅芝士👍🏻韓式一口牛丶鹽燒牛脷丶韓式燒烤牛扒丶燒豬腩肉好正嘅燒肉風味。我個人好鍾意個韓式烤牛扒,醬汁真係好野味,肉唔會好硬。炸南瓜丶蕃薯丶金菇天婦羅好正(太肚餓食咗唔記得影😅),炸粉唔會太厚,所以真係唔會食到一舊粉咁👍🏻韓式炸雞,好食,

芝士焗蠔和吉列蠔好食香口,芝士焗蠔係滿滿嘅芝士👍🏻

韓式炸雞,好食,但係又係掛住食唔記影🤦🏻‍♀️

另外,我點咗火焰麻辣蒸蝦粉絲鍋,侍應送上火焰鍋,然後點火😄嘩😋侍應話火熄咗便可以食👍🏻

打開錫紙見到內有1隻蝦丶粉絲和麻辣醬汁,味道ok🤔

跟餐有一個椰漿甜品「椰重三重奏」,面係舖咗脆脆椰絲,中層係椰漿,底層係椰青水整嘅啫喱,好清甜,這個正,值得一試!😋

食物整體來講算好多選擇,侍應有禮貎。廁所要去返商場樓下果層,有少少唔方便。

2021-03-05
午餐