2022-09-16
行開加連威老道去拎啲野,順便係附近搵下食,近排都開多左新舖頭。行過見有間飲品店,望真啲,入面唔止有位坐,仲有好多其他野食喎,試下先。坐低望下餐牌,發現餐牌超多野揀,中西日泰等都有得食,朋友話不如試下餃子,就揀左呢間山東餃子花膠湯飯專門店。本身諗住出去落單,原來唔係喎,係位叫侍應就得,仲可以落唔同餐牌嘅野㗎。🦐招牌蝦多士落完單一陣,野食好快就到啦,先來個小食蝦多士,叫左咁健康嘅湯麵就梗係要加返啲香口野,蝦多士爽口彈牙,炸得香脆唔油膩,好食喎。🍜翠瓜花膠胡椒麵配香芹芫荽蝦餃等多陣主食都到啦,呢碗係朋友嘅胡椒麵跟芫茜餃,啲麵加入左黑胡椒好特別,有點辛辣味幾刺激,第一次食胡椒麵呢。另外香芹芫荽餃都好正,芹味同茜味都好濃好香口,蝦肉又爽口,好味~🍚翠瓜花膠泡飯配粟米芝士豬肉餃子自己就點左泡飯,盛得好滿啊,眼見到好大碗飯,哈哈。花膠幾滑,餃子大大隻好飽滿,自己要左芝士粟米口味的,粟米清甜芝士鹹香,兩樣加埋幾好食。🐻❄️北極熊冷泡伯爵茶飲品要左杯冷泡茶,仲附上近期網紅大愛的熊仔造型冰,幾得意~冷泡茶本身無加糖,啱哂口味,個人覺得隻熊仔可能係蜜糖水做的?好似甜甜地,但由於瀜得太慢唔係好飲得出。🍌香蕉花
🦐招牌蝦多士
🍜翠瓜花膠胡椒麵配香芹芫荽蝦餃
🍚翠瓜花膠泡飯配粟米芝士豬肉餃子
🐻❄️北極熊冷泡伯爵茶
🍌香蕉花生奶昔
朋友叫了蕉奶,佢話又香又滑勁正喎,同埋都係無加糖㗎,係香蕉本身嘅甜品咋,感覺健康啲又好味,讚!
碗麵用上無味精雞湯,好好味成碗飲晒,湯底同餃子都做得出色,值得一試呢。