2023-12-06
元祖首創的流心西多及自家製芝麻蝦多士,曾經受訪過電視及報紙,什至有一篇是日本報道的文章😱,所以要試一試元祖口味。 呢餐係抵食、飽肚的一餐。8款點心埋單都係$304,過一下點心引係唔錯。但係會食得有點趕時間,落單唔夠5分鐘就上齊,為左唔好食凍野,就要自己食快點。茶就得一款無得選擇,亦無水壺/茶壺🫖忽你自己,飲完一杯之後我都唔知點算😵💫。 芝麻蝦多士:包皮外層鬆脆加上滿滿芝麻,非常之香口。內層的蝦膠非常足料,再點上沙律醬非常開胃。 沙爹金錢肚:沙爹醬入味,但有少少淡,碟底部無多餘醬汁,山根略硬。 鴛鴦燒賣:分別係燒賣頂上的蟹籽及黑松露,黑松露醬幾香口。 鮮蝦菠菜餃:有蝦味有菠菜味,但整體味道各有各分開了,唔多夾到。 黑松露湯餃:湯為黑松露白湯,除左黑松露味外,個湯食唔出其他味。湯餃皮厚略硬,餡料豬肉同蝦,蝦比例略少。個人唔識欣賞⋯ 咖喱魷魚:多汁有咖喱味,魷魚略為韌口。 周記蝦餃:餃皮皮薄,蝦肉略腥。 奶黃流沙西多士:一切開流沙餡流出香噴噴,色澤亦唔錯,味精就個人覺得太甜,食到最後舌頭甜到麻庳左😅。可能另兩款口味,紫薯或芝麻會無咁甜?🤔
芝麻蝦多士:
沙爹金錢肚:
沙爹醬入味,但有少少淡,碟底部
無多餘醬汁,山根略硬。
鴛鴦燒賣:
分別係燒賣頂上的蟹籽及黑松露,黑松露醬幾香口。
鮮蝦菠菜餃:
有蝦味有菠菜味,但整體味道各有各分開了,唔多夾到。
黑松露湯餃:
咖喱魷魚:
多汁有咖喱味,魷魚略為韌口。
周記蝦餃:
餃皮皮薄,蝦肉略腥。
奶黃流沙西多士: