2019-07-16
係深水埗食完正餐再食甜品是常識吧?深水埗甜品店多不勝數,隨便數都有聰嫂、綠林、糖水佬等等...而深深甜品似乎無其餘幾間開咗咁耐,而佢哋所賣嘅甜品都似乎幾有特色,就係佢哋新出嘅「冰烤紫薯雪糕系列」呢個系列總共有三款選擇,三款嘅相同之處都係每款有一球冰烤紫薯雪糕、地瓜圓mix芋圓以及黑糖水晶。由於個人口味唔太喜歡食紫米,而蜜桃又似乎唔太夾,所以我揀咗仙草紫草園啦呢款除咗上述嘅幾種材料之外,仲有仙草以及蜜紅豆。每款材料份量都好多,地瓜圓同芋圓大約都有十幾粒,質感煙韌彈牙,仔細啲咀嚼仲會食到好細粒嘅芋頭肉。黑糖水晶細細粒,質感似大菜糕,黑糖味道好明顯,亦都頗甜。蜜紅豆都幾香甜,煮得剛剛好,唔會太生令口感偏硬,亦都唔會煮得太爛變成紅豆蓉。而冰烤紫薯雪糕入口的確係有濃郁紫薯味道,每一口都食到紫薯粒,確實係幾特別,至少我係其他甜品店都未見過有呢種甜品出現。為數不少嘅地瓜圓同芋圓順利將我嘅胃容量100%填滿哂!睇黎呢個甜品都係適合同朋友Share
呢款除咗上述嘅幾種材料之外,仲有仙草以及蜜紅豆。
黑糖水晶細細粒,質感似大菜糕,黑糖味道好明顯,亦都頗甜。