2015-11-30
家姐住港島區 今日輪到我過海搵佢食飯 我一向係台灣涮涮鍋擁躉 因為可以一人一湯底 唔洗爭 而家姐一年四季都鐘意打邊爐 典型香港人 哈哈。佢提議試下 一鍋台日料理 佢話想試左好內 因為湯底好多選擇 可惜姐夫太忙 陪唔到佢。我梗係捨命陪君子 涮涮鍋喎。餐廳環境好乾淨 呢點好重要。火鍋配料 醬料 飲品全部一目了然 乾淨企理。我們鐘意食海鮮 原來有海鮮二人餐 可以揀龍蝦 毛蟹 或者松葉蟹。家姐發板揀了松葉蟹 再送廣島蠔和帶子。老闆勁好人 推介牛乳湯底 佢話可以襯托出松葉蟹的鮮甜味。另一個我們揀左養生蕃茄湯底。醬料選擇好多 Wooooo!! 炸蒜 蔥 蒜蓉 乾蔥 辣天椒 芝麻 白醋 黑醋 麻醬 即刻事不宜遲 整返個混醬先。北海道牛奶湯 好香濃牛乳味 而且每次加湯不是加水 所以keep住個湯底好香濃。蕃茄湯 好多蕃茄 清甜 唔係稀釋茄湯。正!打邊爐 丸丸係好重要的一環 一鍋主打台灣入口的丸 好多種類 幾特別。翡翠龍蝦丸 飛魚卷 黑墨魚丸 同平時普通打邊爐的丸丸好大分別 好彈牙 唔會成口粉 推介!二人餐可以揀兩份肉類。牛小排和黑豚梅花肉 厚薄得宜 肉味濃。另外仲有好多蔬菜類配料 蓮藕 蘿蔔 冬瓜 菇
老闆勁好人 推介牛乳湯底 佢話可以襯托出松葉蟹的鮮甜味。另一個我們揀左養生蕃茄湯底。 醬料選擇好多 Wooooo!! 炸蒜 蔥 蒜蓉 乾蔥 辣天椒 芝麻 白醋 黑醋 麻醬 即刻事不宜遲 整返個混醬先。北海道牛奶湯 好香濃牛乳味 而且每次加湯不是加水 所以keep住個湯底好香濃。
蕃茄湯 好多蕃茄 清甜 唔係稀釋茄湯。正!
打邊爐 丸丸係好重要的一環 一鍋主打台灣入口的丸 好多種類 幾特別。翡翠龍蝦丸 飛魚卷 黑墨魚丸 同平時普通打邊爐的丸丸好大分別 好彈牙 唔會成口粉 推介! 二人餐可以揀兩份肉類。牛小排和黑豚梅花肉 厚薄得宜 肉味濃。 另外仲有好多蔬菜類配料 蓮藕 蘿蔔 冬瓜 菇類 菜類 全部食落新鮮。 重頭戲出現--- 登登登登 松葉蟹好大隻呀。急不及待放落牛奶鍋 松葉蟹好鮮甜 配上淡淡牛奶香 真是冇介紹錯 蟹肉咁新鮮 老闆話原來今曰新鮮空運到港架。
附送廣島蠔 好肥美 肉質好甜 帶子雖然被我淥耐左 依然鮮味 彈牙。 食到飽一飽之際 竟然仲有雪糕 為今晚畫上完美句號。今日偷聽到隔離枱話麻辣湯底超正 家姐即刻話下次要黎試!