2020-10-31
係上環嘅一個街角最近開左間好吸引眼球嘅餃子店🙌🏻紅色為主調嘅裝橫配上石屎,新派中菜嘅樣貌🥳內裡亦有一股東主有喜嘅喜慶氛圍諗住要儲足精力ot,所以都食得比較多🤣麻辣雲耳青瓜,清新開胃嘅前菜,少少辣,惹味非常~麻辣滷蛋,用上蛋黃較大嘅雞蛋,所以蛋香非常足👍🏻骨膠鮮魚湯韭菜鮮豬肉餃,里度嘅餃子非常飽滿,皮薄但不破,做得非常好,根據店員講,餃子都係每日現做,保證新鮮😛食嘅時候店員亦推薦試舖頭自家制嘅菜脯,微辣帶咸香😋骨膠鮮魚湯粟米香菇鮮豬肉餃,係我平常都非常鍾意嘅組合,粟米嘅甜配上菇嘅香,令人著迷嘅味道,另外里度嘅鮮魚湯底嘅鮮甜都襯托到餃子更富層次😛放縱的吃🤣再黎一個煎素餃🙈煎餃實在邪惡,叫素嘅感覺良好少少,餡料有木耳、粟米、椰菜等,富爽脆嘅口感,本身餃子皮煎得香脆,亦唔會因為餡料蔬菜帶水份而變淋,很不錯👍🏻飲品選擇都幾多,我同朋友就被樽仔奶茶同冷泡茶吸引,樽仔奶茶嘅茶奶比例好好,仲做到茶餐廳嗰種好厚嘅口感,impressive!冷泡茶係店員推薦,用上電解還原水沖泡,唔知係米因為用上電解還原水,口感順滑👍🏻里度鄰近文武廟同上環一啲賣古董、文藝品嘅店舖,假期過黎行下食個飯都好不錯嘅❤️❤️
諗住要儲足精力ot,所以都食得比較多🤣
麻辣雲耳青瓜,清新開胃嘅前菜,少少辣,惹味非常~
麻辣滷蛋,用上蛋黃較大嘅雞蛋,所以蛋香非常足👍🏻