2021-04-23
我一向都鍾意食餃子,喺上環慢慢行下行下見到有一間望落裝修好懷舊嘅餐廳,一睇有餃子食就入咗去。餐廳門面用紅色框框圍住,一眼就見到。骨膠鮮魚湯西洋菜鮮豬肉餃 (42/ 8pcs)呢個餃子真係超級好食,呢度嘅餃子係餐廳每日新鮮自家包嘅,睇相可以見到非常之飽滿,咬落去好新鮮,西洋菜同豬肉嘅比例啱啱好,非常推薦。湯底都唔錯,不過餃子搶咗焦點,因為餃子實在太好味。煎粟米香菇鮮豬肉餃 ($36/6pcs)食完湯餃就食呢一個邪惡嘅煎餃,食到非常之香嘅粒粒粟米同香菇,呢個組合冇得彈。自家製豬軟骨撈麵 ($49)呢個豬軟骨撈麵係一個餐,跟埋一碗骨膠紫菜鮮魚湯,豬軟骨大大舊有成三舊,仲有啲蝦子麵係非常之爽口彈牙。湯係同上面嘅湯餃同一個湯再加啲紫菜。好好品嚐呢碗湯,真係好鮮甜,同埋呢度標榜無添加任何味精,果然飲晒都唔會覺得口渴。餐廳嘅自家製菜莆好惹味,用佢黎撈麵或者點餃子都唔錯。囍八方冷泡茶 ($26)呢個樽仔非常之可愛,枝茶凍冰冰非常清涼,原來仲係用電解還原水去泡嫁。
餐廳門面用紅色框框圍住,一眼就見到。
骨膠鮮魚湯西洋菜鮮豬肉餃 (42/ 8pcs)
煎粟米香菇鮮豬肉餃 ($36/6pcs)
自家製豬軟骨撈麵 ($49)
餐廳嘅自家製菜莆好惹味,用佢黎撈麵或者點餃子都唔錯。
囍八方冷泡茶 ($26)