2021-08-14
日日食漢堡包薯條pizza我唔得,但講到煎餃子我真係可以當飯食,百色不厭!!灣仔呢間餃掂,成日客滿,因為佢哋啲餃子真係好好食,又多口味選擇。每次嚟我起碼自己食到7隻!今日同啲fd嚟,終於可以叫到幾款口味大家share喇,好開心呀~野生松茸素餃,我每次都食呢款,我好鍾意呢隻味,松茸味其實係有少少苦苦地,但係非常之香。個人鍾意食煎多啲,表面香脆同入面啲餡料嘅對比真係妙絕。松茸係日本人非常之崇拜嘅保健食品,聽說好有益,我就係覺得好食啫,如果對身體好就係bonus啦~元貝豬肉餃我第一次食,我就覺得同白菜豬肉餃有啲似,咬開入面件都有元貝絲同金針菇同埋蔥。由於元貝唔係一啲好重味嘅嘢,啲味係比豬肉蓋住咗,唔係好食得出。但係用料係矜貴嘅,所以係值呢個價嘅。我下次會試下叫湯餃,可能會同元貝夾啲。一定要介紹下呢到個調味架,好多醬料選擇!我最鍾意係陳醋+四川辣椒醬,兩樣溝埋真係天下無敵!!另外叫咗個四川涼麵同涼皮,可以揀辣度,唔係好食得辣嘅朋友仔唔好見到四川呢個字就嚇親,怕辣都可以食架~涼麵另外附上麻醬,撈埋啲辣油,蔥花同花生碎,好味到飛起!啲麵條係彈牙嘅,我就好鐘意喇!涼皮唔係太多地方有得食,同涼麵差唔多
涼皮唔係太多地方有得食,同涼麵差唔多,但就少咗麻醬,多咗青瓜絲。我哋呢碟涼皮啲皮略嫌比較散同短,可能因為夜去,賣晒咁滯。但總括嚟講,個汁係好味嘅,我鍾意夠辣,越食越刺激!
朋友話佢覺得好辣於是叫咗支檸檬薏米水,估唔到又幾好味,甜甜地,酸酸地,非常解渴!位置喺正修頓球場對面,行開可以試下!唔會後悔!