2018-11-19
養心殿 台式養生窩第一次嚟到養心殿,無論環境、佈局、食物質素、服務都令我大開眼界。終於明白,點解養心殿如何收復一眾嘴刁食客的心。先講湯底,麻辣鍋底係必食,香而不辛、辣而不刺鼻。係我食過最惹味的火鍋湯底,湯底足料桂圓殼、乾椒,加上鴨血,唔食實係唔好話自己嘅過養心殿!講起鴨血,我係台灣試過鴨血火鍋,相比之下,養心殿嘅鴨血令我印象比較深刻。其一,因為鴨血的爽脆係我喺台灣未試過。其二,因為鴨血同麻辣湯底相呼應,一咬鴨血麻香的湯底即係直滲喉嚨。再講個鴛鴦湯底的另一邊,半隻雞加上中藥材,一句講哂,加竹笙浸落去,成個湯底嘅濃郁精華盡情爆發!又鮮甜、雞味重!當中嘅半隻烏雞令你難以置信你是正在吃火鍋而不是飲緊燉湯!講完最精華果部分,講返生料。最值得一試要數一口肥牛粒,牛脂均勻,入口彈牙,一口的大小食落口感比一片更實在、豐富,肉味更為濃郁!不過我就係喜歡生料擺落麻辣,因為辣味更能帶出牛的鮮甜呢!另一推介就係鵝肝墨魚丸,我覺得生料都可以搞到咁有創意,實在係火鍋店的誠意之作!當既,我同幾位朋友有試芝士牛丸,此兩款丸都真正手打,墨魚丸同牛丸嘅涵都好香,唔係敗絮其中架!多左重口味之餘亦豐富左火鍋丸類俾人嘅印象!令
養心殿 台式養生窩
另一推介就係鵝肝墨魚丸,我覺得生料都可以搞到咁有創意,實在係火鍋店的誠意之作!當既,我同幾位朋友有試芝士牛丸,此兩款丸都真正手打,墨魚丸同牛丸嘅涵都好香,唔係敗絮其中架!多左重口味之餘亦豐富左火鍋丸類俾人嘅印象!令到小小嘅配料變成一點火光同特色!
養心殿古典屏風嘅佈局,令到每枱客人都感到有自己同朋友的私人空間!火鍋醬料有心思,見於香蒜蓉配蒜汁,哩個小小舉動已經令到醬汁味道更強烈。
不過我覺得飲品方便可以份量多D、多D款!始終係火鍋店,不妨可以係飲品上發揮一下創意!