2022-04-19 261 瀏覽
【上環雞功房 補身必飲客家黃酒雞湯】.呢間父子檔餐廳主打雞料理,當中最出名既就係佢個客家黃酒雞湯,非常滋補!今次我就去咗佢上環分店到試下好唔好味😛.//環境🌕🌕🌕🌕🌑星期六去到都幾多人,要搭檯,座位比較逼,不過裝修都OK,樓底高,喺店門口可以仲見到廚師整雞🐔.//食物🌕🌕🌕🌑🌑1️⃣海南雞飯 ($75)本身以為個海南雞會係無骨既,上菜見到有骨既時候個心沉咗一沉,因為我係好懶得lur骨既人😂個雞無乜味,仲要幾鞋下,有少少失望🙍不過個飯好香,仲有超大碗,加分!.之後就係個招牌黃酒雞湯,個味好香濃,有淡淡酒香,飲完成身暖笠笠,抵佢做到招牌🥰2️⃣頭抽醬油雞飯($82)呢個餐一樣會跟湯同飯,不過個飯就會係白飯🙆🏻‍♀️個醬油雞好入味,雞皮好彈牙,不個口感都係會鞋😞//總結佢個湯真係好好飲,但主食就一般般,淨係為個湯再去幫襯又好似有啲無謂,應該唔會再去了🤣(題外話,個店員幾靚仔)
【上環雞功房 補身必飲客家黃酒雞湯】
//環境🌕🌕🌕🌕🌑

//食物🌕🌕🌕🌑🌑
1️⃣海南雞飯 ($75)

2️⃣頭抽醬油雞飯($82)

//總結