2019-07-11
養生菜式工廠餐廳觀塘區好似開咗好多工廠餐廳,收工過嚟食完又近屋企,所以都可以過嚟食下。女仔周時都要補下,上次經過呢間餐廳,見到有燉湯,嘢食又fashion,所以拉埋男朋友嚟陪我食。我預早兩日book咗7:30 ,去到八成滿人,都多人食,所以同人搭枱,坐大圓枱。 叫咗是日推介燉湯,茶樹菇蟲草花燉豬展,三個餸,豉汁帶子蒸豆腐,芥末牛柳粒同埋麻辣口水雞。茶樹菇蟲草花燉豬展呢個燉湯感覺幾補身,雖然冇中藥材料,但係可能有蟲草花同埋豬展煲嘅關係,所以個湯拎上嚟已經好香。味道上冇味精,個湯應該燉左一段時間,補而不燥。豉汁帶子蒸豆腐男朋友鍾意食豆腐,我鍾意食帶子,豆腐喺底,帶子中間,帶子上面好多豆豉,兩個主要材料都淡味,所以加埋鹹小小嘅豆豉同埋豉油,食落都幾搞笑,唔錯。芥末牛柳粒呢個又係fashion菜,牛柳粒係油炸嘅,加埋啲紅椒、黃椒、翠玉瓜粒,撈芥末醬,小小辣得來有少少甜,幾特別。麻辣口水雞有成半隻雞,夠辣,岩晒我食。另外個茶都好健康,係菊花杞子紅棗桂圓茶,女生補品。
茶樹菇蟲草花燉豬展
豉汁帶子蒸豆腐
芥末牛柳粒
麻辣口水雞
有成半隻雞,夠辣,岩晒我食。
另外個茶都好健康,係菊花杞子紅棗桂圓茶,女生補品。