2020-11-19
潮流興食素,今次就介紹K11 Musea 7樓新開既 土生花 Soil to Soul 由韓籍行政總廚Chef Gu Jin Kwang主理,利用多年跟隨寺廟主持學習素食製作經驗,加上與本地農場合作,盡量使用本地耕種的新鲜蔬果🥕🌽🥒🥬🥦。午市頭盤+三道菜+甜品都係$288, 以為會似食「風」🌪,一定唔飽啦,又估佢唔到未食主菜都已經飽左9成,要打包添🥡⋯⋯頭盤有 #南瓜湯、#蒟蒻、#沙律,味道各有層次,建議食咗沙律先,再飲湯,最後先蒟蒻,咁樣會更加美味。菇菌類有 #照燒香辣杏包菇 #雜誌菇菌凍批杏包菇味濃比較優勝,凍批味道非常清淡。豆腐類有 #韓式豆腐配泡菜莎莎 #蒸煮香滑豆腐配大醬炆雜菜 泡菜莎莎口感同味道都跟潮式咸菜差不多,配埋豆腐又出奇咁夾,相反大醬豆腐質感一啲都唔滑,似唔臭嘅臭豆腐,配埋大醬,食完都飽咗9成。兩款主菜 #五色蔬菜拌飯 #凍蕎麥麵拌飯加上拌飯醬x3味道剛好,尤其米飯粒粒分明,帶點黃色,應該落左黃薑粉。蕎麥麵有啲over-boiled,個人唔太喜歡。 甜品來個 #布朗尼蛋糕 #黑芝乳餅 #花菜 一路聽住靈修音樂,一路嘆寺廟式素菜,食完都感覺自己好似潔淨咗,得
土生花 Soil to Soul
菇菌類有 #照燒香辣杏包菇 #雜誌菇菌凍批
杏包菇味濃比較優勝,凍批味道非常清淡。
兩款主菜 #五色蔬菜拌飯 #凍蕎麥麵

甜品來個 #布朗尼蛋糕 #黑芝乳餅 #花菜
一路聽住靈修音樂,一路嘆寺廟式素菜,食完都感覺自己好似潔淨咗,得閒食返餐素菜都唔錯。
#hkig #hkrestaurant #hkfoodie #hkfoodblogger
#foodporn #foodblogger #koreanvegetarian #soiltosoul #土生花 #K11MUSEA #tst