姐姐平日番工見到東大街又開左新餐廳,所以搵埋我一齊去試。餐廳有個易記又潮嘅名叫「潮丸」,顯然潮丸招牌菜色係同丸有關。大家估下係咩丸?自己開估啦🙈潮丸最出名嘅係牛丸。咁草根一定要試下佢地個特級牛丸王🐃,一坐底已經見到餐牌大大隻字標榜自家食製牛丸。特級牛丸王 ($55)Premium Beef Ball一碗大概有5粒牛丸,先食小半口牛丸,咬開會發現牛丸裹面好Juicy💦,會有汁流出嚟。而且牛丸質地屬於較軟身,質素很不錯!細問店員之下,先發現原來佢地每日都自家新鮮製,唔係外來貨,用咗唔少心機嫁!另外,加左雲吞($15),蝦肉彈牙,雲吞又夠滑,好食呀!麵底可以自由選擇,草根揀咗米線底🍜,米線唔會煮得太腍,都唔錯。見到店員推介自家製3式辣醬,顏色靚之餘,味道真係唔錯,食得辣嘅必落。加左令成碗麵更加惹味呢!餐牌如下⬇️
姐姐平日番工見到東大街又開左新餐廳,所以搵埋我一齊去試。

特級牛丸王 ($55)
Premium Beef Ball

餐牌如下⬇️