2018-07-22 238 瀏覽
荃新天地一向有好多美食,同媽咪行行吓街見到角落頭位置有一間中菜館裝修好精緻,而且有氣派,吸引左我地入去。估唔到餐廳環境咁大,由門口嘅酒水吧,直入轉右一路直行到尾,原來深處還有更深,而且座位幾乎爆滿,可見餐廳幾受歡迎。餐紙大大張一共有兩頁紙,實在太多選擇了。首先就叫咗兩份點心,包括泡菜燒賣同埋點來聚聚。泡菜燒賣一籠有三件,因為我哋有四個人,所以我哋總共叫咗兩籠,總共有六粒。人生第一次食泡菜做餡料嘅燒賣,燒賣呈現黑色嘅外皮,入面有好多豬肉同埋泡菜,有少少辣嘅味道,非常開胃。小蠔煎餅🥞炸成金黃色,食落去非常香脆可口,而且入面嘅蠔仔份量都比較多,非常足料。甜品當中我比較鍾意同埋欣賞棗蓉合桃,最得意嘅係啡色盒入面,除咗有三粒食得嘅棗蓉合桃之外,底下仲有啲假嘅合桃,如果一唔留神,真係會攞咗下面啲假嘅嚟食。棗蓉合桃食落去外皮非常鬆化,非常脆口,入面嘅棗蓉有入口即溶嘅口感,好特別。除此之外,仲Order咗10款食物,好快就食晒落肚了。總括而言,餐廳嘅食物特別,而且好多食物嘅名稱都以四字為名,可見餐廳非常有心思,而且坐得非常舒適,實在是約埋三五知己談心嘅好地方。

餐紙大大張一共有兩頁紙,實在太多選擇了。
首先就叫咗兩份點心,包括泡菜燒賣同埋點來聚聚。

除此之外,仲Order咗10款食物,好快就食晒落肚了。