2013-04-19
日式放題在香港真係好 HIT,今日朋友帶了去一寿司放題,其實我本人覺得市面上除左有幾間做得特別差之外其他的水準都係差唔多,但友人話呢間係新開好想試一試,咁銅鑼灣廣場呢個地點又係幾好同好方便,我哋就一行4人訂左枱好快就有位,一入去又係座無虛席,好多人但佢啲枱又set得一啲都冇迫迫夾夾的感覺,坐得好鬆動,整体環境一啲都唔似食放題的地方,幾好!藉得一贊!一開始就當然係黎個刺身併盤先,所有刺身都離不開新鮮二字,當中尤以甜蝦及海螺最鮮最甜,而香港人最愛點的三文魚刺身全部都係厚切的,咬落特別有質感同感受到嗰份肥美,大家由開始到埋單都叫左4-5個round甜蝦、海螺及三文魚刺身。滿足左食刺身呢個部份後,大家就點左啲煱物包括有廣島蠔味噌煱、韓風辛味三文魚頭煱及石煱豚角煮,嘩!三個都有佢自己出色之處,尤其是個廣島蠔真係好鮮甜蠔味好濃,大家真係連湯都飲哂,重叫多左添……大家好似有啲瘋狂…可能我哋都係愛食蠔所以呢個真係要推介推介。炸物方面我哋就比較小點,因為大家都怕熱氣同出豆豆,所以只點了秘製章魚小丸子,表面有少少脆但入面就軟身的小丸子都幾好味。有張menu叫”石火爐端燒”即係燒物,呢個亦係今日重點推介,成