2023-03-28
魚一一直都係壽司界都好出名,出名CP值好高嘅日式餐廳,上次去咁啱撞正佢哋落場時間食唔到,今次早啲去終於食到仲唔使等位!最興奮嘅係魚一嘅分店將於2023年5月到達銅鑼灣!銅鑼灣!銅鑼灣!到時候港島九龍嘅朋友去魚一就方便好多。餐廳係用手機落單入到去掃一掃個QR code 就可以點餐。灸燒左口魚邊丼(醬油漬)魚油滿滿嘅灸燒左口魚邊丼🍱因為嗰日去到係食午餐Menu跟餐送咗個味噌湯,個味噌湯唔係溝味噌醬嗰種飲得出好足料,有三文魚🐟蘿蔔🥕同豆腐海帶喺入面。唔好睇碗飯細細碗咁,食落絕對夠飽,本來以為得幾片魚,夾吓夾吓先發現原來有兩層,餸到一碗飯。左口魚本身出咗名啲肉爽口彈牙,估唔到燒完之後會咁肥美,啲魚油迫晒出嚟入口即溶!喺市面上其實得好少日式餐廳有賣左口魚,有嘅都唔平,魚一呢個價錢食到咁高質素嘅灸燒左口魚邊丼,絕對值得encore!😋蔥吞拿魚腩軍艦(2件)入口即溶嘅粉紅色軍艦🍣呢個係我其中一個最鍾意食嘅壽司,去親每一間壽司店都係別叫嘅款式。呢個吞拿魚蓉軍艦絕對沒有令我失望!佢嘅紫菜好脆🐟吞拿魚蓉亦都好新鮮上枱嘅時候🍣仲係鮮粉紅色同埋凍凍地,魚蓉肥美入口即溶,配埋啲葱真係更上一層樓。之前食過一啲連鎖
灸燒左口魚邊丼(醬油漬)
蔥吞拿魚腩軍艦(2件)
呢個係我其中一個最鍾意食嘅壽司,去親每一間壽司店都係別叫嘅款式。呢個吞拿魚蓉軍艦絕對沒有令我失望!佢嘅紫菜好脆🐟吞拿魚蓉亦都好新鮮上枱嘅時候🍣仲係鮮粉紅色同埋凍凍地,魚蓉肥美入口即溶,配埋啲葱真係更上一層樓。之前食過一啲連鎖壽司店整完之後放得太耐喺條運輸帶度轉得太多個圈,搞到塊紫菜淋曬而啲吞拿魚蓉都感覺好唔新鮮。推介大家一定要試吓👍🏻
整體用餐感受唔錯,價錢公道份量合理,食物新鮮質素高仲好有良心,推介大家去試吓!
📍元朗
題外話/補充資料: