2010-03-20
東涌已經少哩,東涌嘅村屋酒家更係第一次添,若非有舊同學住晌東涌,其實唔會入哩搵食,更加唔曉哩!哩到東昇樓,感覺好家常,因為個檔口就係晌村屋之中,亦係以村屋為鋪,兩層高嘅村屋,似係上居下鋪格局,超高樓底,無乜裝修,樸素得猶如開幾圍招呼朋友食餐飯咁。雖然位置唔近東涌港鐵站,但佢哋有專車,一call都幾快到,免費送入送出,所以都幾方便。講到餸菜,貴嘅可以食海鮮,平平哋嘅又有家常小菜,供應都係一般大路嘅小炒,無乜古靈精怪嘢。唔好期望餸菜哩到令人嘩一聲之類,樣樣都算係穩打穩紮咁,食小菜嘅價錢又幾親民,同大排檔差唔多,好似我哋大大細細都成12人,都係食咗七舊,你話喇,價錢算唔算大眾化。叫咗燒腩仔、糖醋魚、咕嚕肉、鹹魚蒸肉餅、勝瓜浸魚肚、煎魚餅……等等,送埋例湯西洋菜湯,多數都係一般酒樓常見到嘅菜式。咁晌所點嘅菜中,自己都有幾款菜覺得比較做得唔錯,包括:燒腩仔(皮脆,肥瘦相間,但肥肉比例上又唔算多)、勝瓜浸魚肚(一個大木盆上枱,裡面係一個銻盆,甚有風味,而且份量充足,勝瓜又幾清甜,湯頭又幾清甜)、煎魚餅(魚味濃)。老實講,成餐飯嘅餸菜的確普通咗D,但難得一班畢業咗成廿年嘅中學舊同學,帶埋佢哋嘅第二代
叫咗燒腩仔、糖醋魚、咕嚕肉、鹹魚蒸肉餅、勝瓜浸魚肚、煎魚餅……等等,送埋例湯西洋菜湯,多數都係一般酒樓常見到嘅菜式。咁晌所點嘅菜中,自己都有幾款菜覺得比較做得唔錯,包括:燒腩仔(皮脆,肥瘦相間,但肥肉比例上又唔算多)、勝瓜浸魚肚(一個大木盆上枱,裡面係一個銻盆,甚有風味,而且份量充足,勝瓜又幾清甜,湯頭又幾清甜)、煎魚餅(魚味濃)。老實講,成餐飯嘅餸菜的確普通咗D,但難得一班畢業咗成廿年嘅中學舊同學,帶埋佢哋嘅第二代,出哩見吓我哋哩班Uncle、Auntie,聚一聚兼食番餐,餓鬼之意不在飯啦!