2017-07-10
今日星期六,難得地做孝子同老媽子飲啖茶 食個包。葵芳酒樓好多,但好食既就少之有少,但唔緊要啦,飲茶都係旨在嘆杯茶,休閒下架姐。今次呢間名門讌客既位置都幾方便,就係地鐵站隔離,可能係星期六既關係,門口排晒長龍,等左15分鐘左右就入得,尚算可以接受。毫不意外地,酒樓既阿姐都係極之「有禮貌」,呢個亦都係全香港食肆既通病,酒樓阿姐既態度更甚惡劣。飲啖茶 下個火就放佢一馬。先黎一個香煎腐皮卷,眼望第一眼有一舊腐皮已經穿左,美觀上先扣一分。但難得皮夠薄,微脆。但餡料好少,只食到少量紅蘿白,冬菇。蝦餃係必點之選,蝦肉足秤,尚算新鮮。但皮有d厚,整體不過不失。我既致愛鼓椒鳳爪,有d澀身,偏咸 缺少辣味既點綴,味道還可以。鼓椒蒸排骨,老媽子order要食。份量都幾大,但有唔少肥肉,最後媽子嫌肥 夾晒比我食。咖哩土魷,冇乜咖哩味,去到食蘿白果下先食到個咖哩味,只能說不合格。兩個人叫左5個點心,唔算十分飽肚,食物質素一般,但勝在位置方便就腳。