2018-01-06
喜歡飲早茶,今日真係八點鐘就起咗身去攞位,去咗青葉海鮮酒家 ,轉咗新餐牌喎,早市孖寶唔同咗,等我試下先!特價點心都係$12.8同埋$9.8 一籠。皮蛋瘦肉粥係孖寶之一,用料不算多,但味道都很足夠,皮蛋比較碎一點,瘦肉絲也少一點,但粥底就不錯,不太稀也不太稠。免治牛肉腸$12.8, 腸粉皮十分軟滑,這是很多人很喜歡的原因,免治牛肉餡份量少一點,但它的質地就像牛肉球一樣,所以我覺得這個點心就等於食牛肉球加拉布腸粉。金沙奶皇包也是孖寶之一,熱辣辣所以餡料也是流心的,夠熱就是賣點,軟綿綿的包皮,金沙餡不會太甜,不錯。臘味糯米飯也是孖寶之一,在天氣凍的時候特別好吃的, 糯米飯軟綿綿充滿臘味油香, 臘腸的分量也不算少,味道就是香。鴛鴦燒賣$12.8,沒什麼特別,就是抵食,因為有齊兩樣燒賣。最推介瑤柱灌湯餃,也是孖寶之一, 首先上湯十分美味,鮮甜啲清雞湯,煮上大大隻的灌湯餃,裏面餡料豐富,有原隻蝦和肉碎,蟹柳等,重點要吃完所有的湯,才知道原來瑤柱都沉在湯底,無論湯、餃都非常好味!
特價點心都係$12.8同埋$9.8 一籠。