2024-04-01 549 瀏覽
放假同屋企人去飲茶🫖呢度幾好,環境闊落,而且坐得好舒服🤣🤣🤣🤣最緊要侍應服務幾好👍🏻食都食得開心啲🥳🥳🥳🥳食物方面:我哋6個人,叫左超過10樣食物,有蝦餃、燒賣、叉燒腸、牛肉腸、鳳爪、粉果、金錢肚、炒飯、炒米粉、牛肉球😋😋😋蝦餃勁大啖蝦肉,燒賣又足料😍😍😍鳳爪有少少辣,可以接受👍🏻👍🏻👍🏻一定要試炒米粉,炒得夠鑊氣,勁好食,加埋菜同火腿,一個人可以食一碟🤭🤭🤭🤭青葉海鮮酒家 (青山公路 - 新墟段) (屯門)屯門青山公路 - 新墟段199號好勝大廈地舖
食物方面:

青葉海鮮酒家 (青山公路 - 新墟段) (屯門)
屯門青山公路 - 新墟段199號好勝大廈地舖
屋企附近都冇乜地方岩老人家慶祝生日食飯,唯有搵間酒樓食🤭我今次都係第一次嚟食晚餐,估唔到質素都幾好👍🏻👍🏻👍🏻酒樓環境一般,不過都算乾淨,小朋友老人家都坐得幾舒服,一入到酒樓,經理侍應到招呼得到👍🏻👍🏻坐低之後就準備嗌嘢食今次我哋五個大人,一個小朋友,於是叫咗個四人餐,再加幾樣小食,買單都係$1100,其實真係好抵食😂😂😂我哋分別叫咗:四人餐包括:有燒鵝,東星斑,花膠粟米羹,菠蘿咕嚕骨,西蘭花炒螺片,仲有糖水送😂😂推薦個粟米羹同西蘭花,個粟米羹唔會就咁得啲水,都幾足料下,炒西蘭花超級入味,好好食👍🏻👍🏻👍🏻東星斑都只係加$30,好大條,啲肉都好好食👍🏻👍🏻菠蘿咕嚕骨就正常發揮冇乜特別😂😂另外我哋仲加咗一隻南乳吊燒雞,勁香脆,一定要叫🤭🤭全隻上,一家人齊齊食😂😂另外一樣推介係避風塘炒蝦,真係勁有風味,不過都真係好辣,啲蝦好食到可以連殼都食埋😂😂之後仲叫咗瑤柱蛋白炒飯,撈埋其他餸一齊食,蛋白炒飯好入味,啲炒飯粒粒分明,好有咬口😂😂最後仲叫咗香酥奶皇包,師傅即叫即炸,嚟到熱辣辣,入面啲奶黃多到流晒出嚟🤤🤤🤤🤤食嘅時候要小心😂😂😂整體嚟講比我想像中性價比都幾高,人均消費都係$200唔使,值得一

我哋分別叫咗:
四人餐包括:

整體嚟講比我想像中性價比都幾高,人均消費都係$200唔使,值得一試👍🏻👍🏻

仲有我哋自己帶蛋糕都唔使另外加切蛋糕費,臨走嘅時候仲問我哋要唔要糖水😂😂

2023-12-15 457 瀏覽
昨日和呀媽在屯門紅橋果邊搵酒樓食飯,一向幫襯開果啲執左粒,咁就試下行遠少少去青葉食, 住屯門咁耐都未黎過。環境唔大,算乾淨企理,職員好友善細心。食物正常酒樓價,有啲孖寶幾抵食,酒樓細細間但都有海鮮燒味小菜。叫左個龍焗粉絲煲同埋金菇肥牛煲,一黎到瞝碟頭好大,兩個人食唔哂,龍蝦新鮮 食到龍蝦鮮味,肥牛煲調味岩岩好,惹味也送到飯。 最後也送糖水。 埋單306 !唯一無咁好是糖水偏甜左,不過整體性價比不俗,下次也會再來。

環境唔大,算乾淨企理,職員好友善細心。

最後也送糖水。 埋單306 !

唯一無咁好是糖水偏甜左,不過整體性價比不俗,下次也會再來。

龍蝦煲
金菇肥牛煲
2023-12-14
龍蝦煲
金菇肥牛煲
2023-12-07 275 瀏覽
我嗌咗碟煎釀茄子,搣開咗之後見到入面啲生粉仲白白淨,我請經理幫我整熟啲。佢居然直接用手捏開另一件茄子,話:「呢啲唔係唔熟,就算再整俾你,都係咁架啦!」,黑晒面講:「你哋食過第二樣啦!」之後仲將有油嘅手揩落個枱布度,非常唔衛生,有少少質素嘅人都應該唔會咁樣做,仲係飲食業。我同家人當刻O晒咀,首先我哋無講過話唔要,只係想將面前果碟嘢整熟啲啫,但係個經理非常堅持,唔畀我哋嗌返茄子,最後要改過第二樣嘢。因為係孖寶嘅關係,冇乜嘢好揀,焗住食咗個潮州粉果。我地係常客,其他員工都好有禮貌好盡責,唔知呢個經理係咪輸左馬,攞啲客嚟出氣。呢間店已經唔多客,仲要趕客,真係唔識講。

2023-10-12 219 瀏覽
同屋企人係屋企附近飲茶🫖去到好大位,因為呢度都算好大😂😂😂吾洗怕冇位食物質素就一般,吾好有希望,就吾會有失望😂😂😂正常一般普通酒樓質素,每次必叫鳳爪同燒賣😇😇😇其他點心一般,平日黎食既話,10點30前要入座,有得叫平啲既套餐點心雙併,平過正價都至少三分之一價錢😂😂😂如果遲咗就冇得叫了,因為佢哋會截單🥲🥲🥲整體來講,不過上菜算快,吾洗等好耐,位置都坐得舒服的👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2023-06-19 478 瀏覽
突然想同老婆飲茶,但紅橋酒樓得返呢間!以往曾經聽過好多街坊講,唔好去青葉飲茶結果真係不聽老人言,吃虧在眼前!坐底叫左茶後,劃埋點心紙!十分鐘左右先上點心!期間茶壺冇哂水,冇侍應黎加水,唯有自己出去加!去到加水位,比侍應話返我轉頭,話唔可以自己加真係厲害 你地唔做野,竟然有資格話我呢d都唔算重點!呢度所謂既點心先係重點....叉燒包,見到個樣就想嘔,拎上手就痴笠笠....好奇怪,點解個麵包皮會咁薄身既...仲薄過腸粉d皮...白裡透紅好肉酸...老婆食左一啖話好淡好難食...結果成籠冇食到蝦餃 其實味道都係一般,但d蝦入面舊舊都有腸,深黑色,好影響我胃口食左一舊又係冇食!灌湯餃 係咪玩野,比個鐵碗我?我記得以前係大碗唔係用鐵... 細碗左都算...唔熱,所謂既湯咸到想死...極度懷疑廚師係咪用雞粉開水...成碗冇食棉花雞 呢個真係厲害,各包住一舊棉花,1舊雞胸肉..完全冇其他材料...人地酒樓都會擺火腿,蟹柳或者芋頭.... 其實酒樓係咪好窮者...食食下,見到個廚師係廚房走出黎客廳望住我地呢枱死喇...我又唔知佢諗乜...最後一碟大佬,成籠冇食既主角就係...黑椒鮮魷..... 其實我
突然想同老婆飲茶,但紅橋酒樓得返呢間!
以往曾經聽過好多街坊講,唔好去青葉飲茶

結果真係不聽老人言,吃虧在眼前!

坐底叫左茶後,劃埋點心紙!十分鐘左右先上點心!
期間茶壺冇哂水,冇侍應黎加水,唯有自己出去加!
去到加水位,比侍應話返我轉頭,話唔可以自己加
真係厲害 你地唔做野,竟然有資格話我

呢d都唔算重點!呢度所謂既點心先係重點....

叉燒包,見到個樣就想嘔,拎上手就痴笠笠....
老婆食左一啖話好淡好難食...結果成籠冇食到

食左一舊又係冇食!

灌湯餃
係咪玩野,比個鐵碗我?我記得以前係大碗唔係用鐵...

人地酒樓都會擺火腿,蟹柳或者芋頭....
其實酒樓係咪好窮者...

食食下,見到個廚師係廚房走出黎客廳望住我地呢枱
死喇...我又唔知佢諗乜...

最後一碟大佬,成籠冇食既主角就係...
黑椒鮮魷.....

其實我本身唔會食呢d餸...係老婆手多多走去畫...
老婆擺入口食左一啖,成舊吐返出黎!

我問佢咩事...佢話好咸,碟野凍既!

我成碟倒哂出黎...嘩,個底d雞粉多到好似唔洗錢

老婆口渴到飲左幾杯茶先冇事....鬼叫你手多畫左呢個點心咩
報應丫

難怪個廚師會係廚房走出黎望住我地...

其實你冇乜資格做廚師,成餐都冇啖好食...

咸水角又係空氣多...
牛肉係唯一滿意既點心...
燒賣完全唔掂,d肉白到咁...又係味精太重

整體黎講,呢餐250蚊就真係好貴...冇樣野好食,連超市買返黎蒸既點心仲好食過佢

賣單時收銀個姐姐好似借左聾耳陳隻耳....問佢拎張單黎睇睇...講左3次先肯比,仲要黑面...結果冇收多,亦都冇收少!

小弟真係未食過咁差既酒樓,呢間都算係屈機

不過唔會再有下次...要我食呢間野我寧願餓死算...

2023-02-21 539 瀏覽
光顧數次, 不是亂收費, 就是食物差. 服務態度極差, 尤其收銀及 坐在收銀旁的經理, 因為長者行動不便, 附近沒有酒樓, 無選擇下間中都會到青葉睌飯. 星期日又到青葉睌飯, 片皮鴨, 無論鴨及皮都是凍, 只是青瓜是正常, 侍應生又不識片, 片到很碎, 一只鴨片得12小碎塊, 我叫她放低, 她就鴨拿走.12小碎塊加凍皮188元生炒骨, 煎肉餅 都是凍, 問  侍應生 說是這樣的就離去了.    以後絕對不會再幫襯青葉.
以後絕對不會再幫襯青葉.
2023-02-19
90 分鐘 (堂食)
2022-11-29 521 瀏覽
差!諗住同長輩慶祝生日,當中叫左隻乳豬。一食成口都係豬油膏,一翻開,冇肉架喎?!同個店長反映,就話套餐入面嘅一隻乳豬係咁架,有肉乳豬又唔同價錢?!仲話食乳豬都係食乳豬皮唔係肉……跟住就走左去。無服務態度可言,唔會再幫襯!!!!!!!!!!!!!之後成餐飯都無心情食。👎🏻👎🏻 Very bad dining experience. We were having a birthday dinner with family and ordered one of the set dinners. The roasted pig is ridiculously full of fat and doesn’t even have one lean part. Asked the shop manager to follow up and he just rudely replied that the promotional package will only have this kind of food quality. He also claimed that there are differe
差!諗住同長輩慶祝生日,當中叫左隻乳豬。
一食成口都係豬油膏,一翻開,冇肉架喎?!

之後成餐飯都無心情食。👎🏻👎🏻

Very bad dining experience. We were having a birthday dinner with family and ordered one of the set dinners. The roasted pig is ridiculously full of fat and doesn’t even have one lean part. Asked the shop manager to follow up and he just rudely replied that the promotional package will only have this kind of food quality. He also claimed that there are different grade of roasted pig if ordered otherwise. Whats worse, he also questioned us that why do we care as roasted pig dish only have the crispy skins. Unbelievable and one of the worst experience. I recommend not to visit this restaurant or you will only disappointed and full of anger after your meal!!!

2022-11-29
2022-10-17 477 瀏覽
上次係假日嚟到無點心優惠,趁今日星期六又嚟飲多次茶,睇下早茶有乜優惠先。同上次嚟一樣茶客唔多,坐得都舒服,職員依然唔多,都係要叫幾次先拎到豆辦醬,職員見我地枱面有兩碟腸粉甜辣醬放低豆辦醬時態度好唔友善問我呢兩碟醬係咪唔要,乜豆辦醬同腸粉醬都唔同,點解比碟豆辦醬要咁無禮貌依加只係得孖寶,孖寶選擇唔算好多,孖寶$33.8星期六要加$2,茶價$9/位。今次只係點了兩個孖寶,試上次無食過嘅點心而已。鴛鴦燒賣燒賣入面嘅豬肉好大粒好鞋及un乾蒸燒賣就係牛肉球包左個燒賣皮,牛肉有好香的陳皮味及芫茜味鳳爪排骨飯個蒸飯就好細份,味道ok蝦米腸粉腸粉煎得唔夠香口,粉漿過厚,口感七彩炒米粉炒米粉很多配菜,包括西芹、椰菜、韮菜、紅蘿蔔、火腿,米粉炒到好乾身見枱上放左午餐單張,影低埋比大家多個參考早上巿點心孖寶優惠

依加只係得孖寶

今次只係點了兩個孖寶,試上次無食過嘅點心而已。

鴛鴦燒賣
燒賣入面嘅豬肉好大粒好鞋及un

乾蒸燒賣就係牛肉球包左個燒賣皮,牛肉有好香的陳皮味及芫茜味

鳳爪排骨飯
個蒸飯就好細份,味道ok

蝦米腸粉
腸粉煎得唔夠香口,粉漿過厚,口感

七彩炒米粉

見枱上放左午餐單張,影低埋比大家多個參考

早上巿點心孖寶優惠

2022-10-15
$50 (早餐)
2022-10-05 255 瀏覽
見呢間酒樓食評唔多,而刊登的食評都是源自相同嘅人,基於好奇心就搭車嚟試下,坐輕鐵於景峰站落車,過條馬路就嚟到酒樓。之前睇食評見到呢間酒樓星期一至六都有特價點心及孖寶,而公眾假期及星期日的價錢就無食評提及,恰巧今日係公眾假期,所以酒樓只做正價點心亦沒有孖寶。嚟到酒樓係完全唔須要等位,酒樓面積好大,今日食客唔多只開了部分枱,可能酒樓地方隔涉加上今日無特價點心,所以食客少之又少。安排左枱號去拎位,酒樓職員嚴重不足,叫了好幾次先拎到壼茶嚟,叫職員拎辣醬都叫左幾次先有時間拎比我。酒樓的坐位間隔濶落,冷氣就偏弱完全唔夠涼。開左茶再睇下點心紙有乜點心食,睇完之後有啲驚喜,現今嘅大酒樓已經好少有咖哩蒸土魷及蜂巢炸芋角所以即刻點了。蜂巢炸芋角:落左單好快就送上嚟,芋角是微暖,但蜂巢係完全唔脆,芋泥內有少少肉,但就唔夠香,整體上比較油膩,味道就中下。 潮州粉果:個皮比較厚,餡料唔算多,沒有沙葛又沒有菜甫,口感一般,花生亦其夠香口。咖哩蒸土魷:咖埋味比較淡,用了白蘿蔔墊底,白蘿蔔煮得唔夠入味,或者係個咖哩汁本身太稀有關。山竹牛肉平,個枝竹有少少油益味,牛肉球偏細粒,沒有加入陳皮,肉質夠滑。還點了一個梅菜肉

還點了一個梅菜肉餅飯但忘了影相,份量好細,無驚喜。

街坊茶樓嚟講,就算係正價都叫做其他大集團平少少,但未道就一般。

正價點心紙就只有呢兩頁

2022-10-04
2022-09-19 328 瀏覽
嗰日約咗朋友去屯門飲茶。去咗位於屯門青山公路嘅一間酒家。手拍青瓜酸酸甜甜,非常開胃。醬爆花生苗口感爽脆,非常清新。燒肉燒肉非常厚身,皮脆肉嫩,肥瘦適中。叉燒腸粉皮嫩滑,餡料充足,非常美味。椒鹽豆腐外脆內軟,大小適中,一口一見非常方便。鳳爪皮薄醬汁充足,非常惹味。鮮蝦菜苗餃配上鮮嫩菜苗,味道非常清新。鮮蝦粉果蝦肉爽口彈牙,外皮煙煙韌韌。欖角蛋白炒飯 飯粒分明,配上欖角味道非常特別,而且火候十足,盡顯廚師功力。
嗰日約咗朋友去屯門飲茶。
去咗位於屯門青山公路嘅一間酒家。
手拍青瓜
酸酸甜甜,非常開胃。
醬爆花生苗
口感爽脆,非常清新。
燒肉
燒肉非常厚身,皮脆肉嫩,肥瘦適中。
叉燒腸
粉皮嫩滑,餡料充足,非常美味。
椒鹽豆腐
外脆內軟,大小適中,一口一見非常方便。
鳳爪
皮薄醬汁充足,非常惹味。
鮮蝦菜苗餃
配上鮮嫩菜苗,味道非常清新。
鮮蝦粉果
蝦肉爽口彈牙,外皮煙煙韌韌。
欖角蛋白炒飯
2022-07-09 335 瀏覽
約朋友喝茶,因很久沒去屯門,所以想去那逛逛,就决定去她家附近,屯門輕鐵景峰站青棉徑3號那間青葉海鮮酒家。我畫點心,她清潔碗筷,發現筷子那有些面粉粘着,感覺真的不爽,但服務員很快拿過一雙筷子過來,歉意地説來用這雙。他的誠意令我們微笑了。香煎蘿卜糕籮卜糕煎得兩面金黃金黃,好熱很香,糕軟糯籮卜絲有咬口,好味。明爐叉燒腸腸粉有點厚,但叉燒瘦同實不柴,味道還可以。豉汁蒸鳳爪鳳爪够淋,有咬口,豉汁均勻,蒸的時間剛剛好。鮮蝦菜苗餃餃皮薄,餡里的蝦鮮甜,菜苗適中,咬一口里面的汁滲出來,很鮮甜總的來説,點心够熱,昧道不錯,服務員細心友善。
香煎蘿卜糕
明爐叉燒腸
腸粉有點厚,但叉燒瘦同實不柴,味道還可以。
豉汁蒸鳳爪
鳳爪够淋,有咬口,豉汁均勻,蒸的時間剛剛好。
鮮蝦菜苗餃

總的來説,點心够熱,昧道不錯,服務員細心友善。
2022-07-09
2022-06-08 268 瀏覽
舊同事準備走人,大家聚下見下。這裏不過不失,以前也有來過。下午茶1:30開始。閒日不用等位。五人八個點心,$249。當中有一小插曲,應該是漏了單,伙計都算肯跟進。始終人手不足,伙計辛苦,老闆在這時局頂得住,想也不容易。酒樓位置在景峰站附近,偏少許,但也算方便的。
舊同事準備走人,大家聚下見下。這裏不過不失,以前也有來過。
下午茶1:30開始。閒日不用等位。
五人八個點心,$249。
酒樓位置在景峰站附近,偏少許,但也算方便的。
2021-10-09 557 瀏覽
蘿蔔糕上枱已經係灰灰暗暗一睇就知唔係當日煎係隔夜隔夜在隔夜 一大陣油膩除咗蘿蔔糕係差之外其他點心,都係中下水平最後價錢唔係平 以咁嘅價錢食到咁嘅食物,可以用呢個價錢去食八月花
蘿蔔糕上枱已經係灰灰暗暗
一睇就知唔係當日煎
係隔夜隔夜在隔夜
一大陣油膩

除咗蘿蔔糕係差之外
其他點心,都係中下水平

最後價錢
唔係平 以咁嘅價錢食到咁嘅食物,可以用呢個價錢去食八月花
一直有幫襯依間,主要買外賣點心,幾好食又平,最近連續兩次遇著櫃台姓韓收銀大姐,態度禮貌都好差,上一次對我老公態度差,今次仲勁,去到拎外賣已經主動同佢講張單係幾錢,佢講左句:「哦,比錢啦」,酒樓好吵所以我我聽唔清楚,以為佢問我張單幾錢,我講多次,然後佢係啤住我好惡語氣咁講多次:「比錢阿!」 ,佢同事咁岩在場聽到之後都唔好意思笑一笑行開左,我當場無即刻同佢吵,我上樓放低d野再落番去搵經理投訴!
2021-06-23
20 分鐘 (外賣自取)