2019-08-31
飲茶好耐之前已經看過新聞開左呢間新派點心專門店,好多特登去人打卡嘆下茶,由於對花巧的點心冇乜好感,所以一直冇打算去,那天约了朋友交易但他遲太到,要揾地方消磨時間就抱著比人劏一次去試了這間飲茶看了餐牌收費中上,點了四碟點心瑪莉伯伯(抹茶餡料包) 有色蝦餃,腐乳馬拉糕, 西瓜凍涷,胎菊王茶有色蝦餃賣相好,夠雪白,食落皮厚汁水唔夠多,味道下夠鮮,好吃度👍🤝不建議叫瑪莉伯伯賣相好,樣子可愛,蒸得好夠熱冇倒汗水,皮夠軟熟一咬開超流心,抹茶味濃,味道像甜包 抹荼控必吃 意料之外好吃好吃度👍👍🤝腐乳馬拉糕賣相比較一般,未食前覺得馬拉糕腐乳應該唔夾,食後覺得超正😍好似食緊砂糖腐乳蛋糕咁, 腐乳味同馬拉糕味好夾 唔會互相蓋過又互相輝映,味道好有層次 用玻璃樽蒸熱保溫好放耐了温度都可以keep住唔會咁易凍熱食鬆軟 腐乳味濃 有發酵過的酒香一口大少方便食, 愈食愈上癮好吃度👍👍👍西瓜凍涷賣相好,整得超似西瓜 仲有核👍又有扮鹽的梅子粉,味道不錯有西瓜果汁味 加上梅子粉是一道不錯的飯後甜品,用來作结尾好ok好吃度👍👍後記吃了四碟點心加茶芥埋單214, 以環境和食物質素來說唔算貴,想同朋友和屋企人試下D特別點心我
看了餐牌收費中上,點了四碟點心
瑪莉伯伯(抹茶餡料包) 有色蝦餃,
腐乳馬拉糕, 西瓜凍涷,胎菊王茶
有色蝦餃
賣相好,夠雪白,食落皮厚汁水唔夠多,味道下夠鮮,好吃度👍🤝
不建議叫
瑪莉伯伯
好吃度👍👍🤝
腐乳馬拉糕
熱食鬆軟 腐乳味濃 有發酵過的酒香
一口大少方便食, 愈食愈上癮
好吃度👍👍👍
西瓜凍涷
賣相好,整得超似西瓜 仲有核👍
又有扮鹽的梅子粉,味道不錯
好吃度👍👍
後記
吃了四碟點心加茶芥埋單214, 以環境和食物質素來說唔算貴,想同朋友和屋企人試下D特別點心我是推薦呢間飲茶,晚市比較多人 建議下午茶時間去 點心會比較多 也不用排隊