2023-08-22
👧🏻😋👅🍽✨首嚐猶太菜😋-Mul Hayam Glatt Kosher Restaurant🇭🇰 尖沙咀麼地道62號永安廣場1樓105號舖 🇭🇰 -✡️Mul Hayam係全openrice唯一一間classified as猶太菜既餐廳, 位置同門面勁似外國大使館, 入面仲有VIP房, 難怪可以包場做priate kitchen✡️我地散客就坐另一面, 一入門口有個超靚女welcome我地, 安排左坐我地窗邊二人位, 有地台放袋好乾淨; 枱上裝飾係真蠟燭唔係電子, dining氣氛好relax✡️Kosher係符合猶太飲食戒律既標準, 主要係肉類選擇同人道宰殺標準, 雖然唔係猶太教徒, 但作為食客對餐廳既於食材來貨同處理手法都有更大信心-🫓Mezze Platter $128💯Platter包括Hummus, Tahina, Matbuchah, 酸椰菜, 同埋超級熱辣辣同軟熟既pita bread💯Hummus係chickpea豆蓉, 唔算打到好幼滑, 但味道100分, 豆味超香濃; Tahina白芝麻醬點個包唔算好出味, 但反而之後點D肉就好好味! (唔知人地正宗可唔可以咁食, 但有剩係
首嚐猶太菜😋
🇭🇰 尖沙咀麼地道62號永安廣場1樓105號舖 🇭🇰
🫓
Mezze Platter $128
💯Hummus係chickpea豆蓉, 唔算打到好幼滑, 但味道100分, 豆味超香濃; Tahina白芝麻醬點個包唔算好出味, 但反而之後點D肉就好好味! (唔知人地正宗可唔可以咁食, 但有剩係度唔好浪費😂) , Matbuchah辣番茄醬超驚喜, 有少少rough更容易掛上個包, 簡單既野先係最難做, 酸甜辣好平衡
🇲🇦
Moroccan Beef Cigars $126
✨薄薄酥皮包住滿滿既牛肉, 牛肉唔柴得黎好乾身, 完全冇整濕個酥皮, 所以keep到脆口
✨個Cigar另外可以揀雞肉, 但我地重點想taste下餐廳整同一樣食材既唔同手法, 所以揀左2款牛肉appetizer比較
🐂
Home-made Kobe $128
💯另一款係kobe, 好似肉丸咁厚身D所以食落會比較juicy, 個外皮煎到岩岩少少焦但係好薄同埋入口即溶
🐠
Grilled Norwegian Salmon in Teriyaki Sauce $278
✨有鱗既魚都係Kosher可選食材之一, 魚肉就咁食都好鮮甜. 點左香料醬汁更突出魚鮮味, 但其實食落同我想像中既Teriyaki Sauce非常唔同 (好彩🤣)
✨除左個燒汁醬, 仲有伴碟既沙律, 西芹, cherry radish等等撈左少少酸汁, 食落唔會好草青, 好清新! 同埋每個main都可以揀steam rice / fried rice / Vietnamese rice / French fries, 老實講呢個fries就冇乜特別, 但另一個揀左rice好驚喜!
🐓
Classic Chicken Schnitzel $278
💯Schnitzel係炸薄肉片, 我比較少食但都相信佢個做法係真的classic, 炸皮用蛋漿好香; 雞肉薄身得黎好juicy好嫩滑!!!
💯Vietnamese rice睇落似中式糯米飯, 但食落唔會好黏, 又係甜甜辣辣好開胃, 我會形容係非常適合我揀呢個比較乾身既Chicken Schnitzel