2021-06-06
韓式炸雞終於開到黎屯門啦~開業首個weekend已經約朋友黎試下,唔使下下出九龍先止到癮。今日餐廳都幾禍不單行,首先我5點半落去攞位,諗住6點半有得食。點知熱情奔放嘅屯門之友,已經瘋狂黎落take away order.一位身高188左右嘅歐巴店長出黎用英文同等緊嘅食客交待,話呢刻廚房至少有over 50 orders.咁就勸食客要等返好一段時間先有機會入去食。由於我想食雞嘅渴望指數很很很很高,所以我張飛只係等4張枱,我就堅持咁等落去。望住張menu就咁過左成粒鐘,人就越黎越多,餐廳仲黑仔到連部攞飛機都壞x埋。攞唔到飛嘅同入去買外賣嘅屯門之友,就係咁塞爆左個門口,歐巴後來再出現處理問題,好彩係歐巴咋,先可以安撫到一眾女女嘅心情,包括...我。我估應該外賣都已經停左,人群先無咁洶湧。而我就等左2粒鐘先入到去坐。點解咁誇張?因為餐廳其實唔大,70個位,大部分4人枱,如果2人嘅話就應該更難先入到。6人就建議你地返屋企或者分枱,仲唔好request坐埋一齊,因為堅難安排。好啦~我以中獎嘅心情入坐,開心到忘記左自己同朋友得3個胃,就瘋狂叫雞,同以最難得嘅心情叫下特飲慶祝下。3條Queen, 叫左
3條Queen, 叫左鐵板軟芝士甜辣烤雞,原味烤雞+蜜糖香滑烤雞,果味醬油蒜香烤雞,韓式雞蛋卷。雞,全部都係雞...
仲諗住叫下酒,點知未有酒牌,只可以叫返條鯊魚特飲開心下,又睇得又飲得,朋友杯芒果沙冰都唔錯。
首先,黎嘅係雞蛋卷,又睇得又好食,然後無耐就黎左half&half,睇個樣就睇唔出蜜糖同原味有咩分別,食落蜜糖就出色啲。
再黎就上果味醬香蒜雞,哇~第一啖食落去真係覺得無得輸,成隻雞都係滿滿嘅果醬,啱哂我鍾意味濃嘅朋友。
然後再上埋個鐵板軟芝士烤雞。由於之前隻雞,食呢隻就即刻失色左,而且佢真係要趁熱食,過多5分鐘啲芝士都拉唔到絲啦
但估唔到,番轉頭食個原味反而個原味又幾好食,無咁膩添。
到埋單啦~餐廳都黑開有條路,當刻連部credit card機都壞埋,好彩夠cash姐,唔係我就留低我朋友俾餐廳洗碗啦~