2019-07-29 32 瀏覽
今次去左中上環區搵好野食 ,竟然比我發現一間專食日本和牛餐廳,呢間餐廳會用火鍋讓客人嘗試不同牛部位.我們選擇坐在吧台,因為可以望住師傅整哂成餐比我地食,好有feel!餐牌內有4個set ,還有一些可以散點食物!我見到旁邊客人都係叫set 為主,所以我同朋友都叫了一個a4和牛set $568同Kuro Omakase Set $788 .用簡單銅鍋裝著昆布熬成湯底,有益及不會搶走和牛鮮味, 呢個係食和牛shabu 既基本梨,用得呢個湯底即刻有信心好多,證明老闆都係識貨食之人!首先來了蔬菜籃種類都多,而且十分新鮮!A4黑毛牛拼盤,有牛既不同位置,例如牛肩肉,胸腹肉等,雪花脂肪紋分佈平均,食落去肉質鮮嫩,肉味濃香!重頭戲A5黑毛和牛拼盤,雪花脂肪紋比A4更細,食落入口即溶,令人難忘!另外,omakase 真係好抵食,總共有4盤肉,一盤牛一盤豬一盤雞,雞不得不提,好好食,雖然都知道係冰鮮,但係一食就分高下,好鮮好肉生雞,一問之下原來又係老闆做左野,用既係鹿兒島番既雞,1年產量先有300隻出產,甚至可以佢刺身既雞 點會唔鮮!

• a4黑毛和牛set
  • kuro  omakase  set